Aktualno
StoryEditor

Steven Hunt o tektonskim promjenama: Top pet megatrendova koji tresu svijet rada

04. Kolovoz 2019.

Tijekom sljedećih nekoliko godina svijet rada oblikovat će pet globalnih megatrendova. Kao što možete pretpostaviti na osnovi geološke analogije, posljedice bi mogle biti dramatične

Na svijet rada u prošlosti su utjecale snažne sile čiji učinci poput Zemljinih tektonskih ploča djeluju duboko ispod površine, no znaju biti vidljivi na zaista dramatičan način. Takvi tektonski pomaci uključuju pokret – predvođen sindikatima – pokrenut tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća za veća prava radnika, borbu za ženska prava tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, porast rada utemeljenog na znanju tijekom dva desetljeća te nastanak povezanoga, globalnog tržišta rada u prvom desetljeću novog tisućljeća.

Nova korporacijska kultura

Ti su procesi još u tijeku: tržište rada oblikuje pet osnovnih tektonskih pokreta. Iako tek počinjemo osjećati njihove učinke, sadašnji i budući stručnjaci za ljudske resurse morat će dobro razumjeti ono što se događa duboko ispod površine.

Prvi od njih svojevrsni je metež u korporativnom svijetu – tvrtke moraju postati poduzetnije i fleksibilnije. Kako bi prilagodile poslovanje užurbanosti današnjeg svijeta, moraju stvoriti korporacijsko ozračje i kulturu koja potiče i promiče inovacije, nastaje na razumnim zajedničkim vrijednostima, osigurati da zaposlenicima bude stalo do njih i da ih podupiru te stvoriti kulturu u kojoj zaposlenici mogu neposredno dobiti povratne informacije i uživati u pozitivnome radnom iskustvu.

Drugo, učenje je važnije nego ikada. Budući da nam tehnologija omogućava obavljanje repetitivnih zadatka, poslodavci se okreću onima koji žele naučiti nove vještine, a zaposlenici također traže radna mjesta na kojima se mogu razvijati.

Ne iznenađuje što je drugi najčešći razlog za davanje otkaza (s osobnim problemima na prvome mjestu) nedostatak mogućnosti za razvoj. Opis radnih mjesta menadžera također se mijenja: osim stručnosti na operativnoj razini sve je više njih zaduženo za, u najširem smislu riječi, ‘rafiniranje‘ zaposlenika.

Iako tek počinjemo osjećati učinke promjena u svijetu rada, sadašnji i budući stručnjaci za ljudske resurse morat će dobro razumjeti ono što se događa duboko ispod površine

Treći trend koji utječe na svijet rada jest zapošljavanje vanjskih stručnjaka. Prema istraživanjima, do 2025. više od pola globalnog rada obavljat će zaposlenici s ugovorima na određeno vrijeme. To je također izazov za voditelje. Oni moraju odlučiti koji se poslovi mogu obavljati u tvrtki, a koje bi trebalo dodijeliti vanjskim zaposlenicima, moraju pronaći prave kandidate, zadovoljiti složene procese povezane s radnim pravima u više zemalja – i istodobno održavati integritet korporacijske kulture u sve raznolikijem okružju.

Plaće više ne mogu biti tajne

Četvrti je tektonski pokret pomak prema potpunoj transparentnosti. Zahvaljujući utjecaju društvenih mreža plaće i ocjene zaposlenika postaju transparentne. Menadžeri moraju objasniti zašto je jedna osoba plaćena više, a druga manje. Naknada postaje sve fleksibilnija: povrh fiksne plaće koja se plaća za to ‘tko ste‘ – jednokratne isplate (bonusi) postaju sve važniji i dijele se ‘za ono što ste učinili‘.

Brend tvrtke sve više definira ono što njezini zaposlenici dijele o njoj. Peta sila pokreće svijet rada u smjeru pune inkluzivnosti. Ako njeguju spolnu ravnopravnost, tvrtke se bolje ocjenjuju, ali više od toga, prema Catalystovu istraživanju, više žena u upravnom odboru može osigurati gotovo 50-postotno povećanje u omjeru zarada. Naravno, inkluzivnost se ne odnosi samo na ravnopravnost spolova – moramo misliti i na to da u mnogim zemljama manje ljudi ulazi na tržište rada nego što odlazi s njega, što znatno smanjuje radnu snagu, zbog čega je pritisak na tvrtke da riješe taj izazov vrlo velik.

Digitalna revolucija daje alate

Tih pet sila koje djeluju duboko ispod površine već je počelo donositi niz novih izazova. Dobra je vijest da zahvaljujući digitalnoj revoluciji imamo alate s pomoću kojih se možemo nositi s tim izazovima, bilo da je riječ o aktivnostima izgradnje zajednice, dizajniranju treninga, odabiru kandidata na globalnom tržištu rada bilo uvođenju fleksibilnog sustava kompenzacija. Svijetu rada potrebne su i inteligentne tvrtke – globalna selekcija favorizirat će samo takve. 

16. travanj 2024 21:57