Aktualno
StoryEditor

Što nas očekuje na valutnom tržištu tijekom 2017.?

11. Siječanj 2017.
Piše:
Trading Room

Prošla godina na FX tržištu bila je izuzetno zanimljiva i uzbudljiva, a posebno bih izdvojio tri valute koje su dominirale - američki dolar, britansku funtu i rusku rublju. Američi dolar je pred sam kraj godine, nakon što je Donald Trump postao novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država  dosegnuo višegodišnje maksimume pema većini valuta , a Dolarski indeks je u  roku mjesec i pol dana ojačao za gotovo 8,00 %. S druge strane, ruska rublja se tijekom 2016.g. uspjela oporaviti za oko 30,00 %  nakon dosezanja  povijesnog minimuma na vrijednost od 86,00 rublji za jedan američki dolar.  BREXIT ili odluka Britanaca o izlasku Velike Britanije iz Europske Unije, svakako je bila top tema na tržištu, a njen utjecaj na vrijednost britanske funte izrazito velik, pa je tako u listopadu postignuta najniža vrijednost prema američkom dolaru u posljednjih 30 godina na 1,15. Nakon lude i nezaboravne 2016.g., pitanje je što možemo očekivati u 2017.g.? Može li dolar nastaviti dominirati na tržištu i osvojiti nove vrhove u odnosu na druge valute? Kojim intezitetom će BREXIT dalje utjecati na vrijednost britanske funte? Možemo li rusku rublju u novoj godini vidjeti ispod razine od 50,00 rublji za jedan američki dolar?

Grafikon 1 – Dolarski indeks (dnevni)

Izvor: Metastock

Ako tehnički promotrimo grafikon, možemo zaključiti da se Dolarski indeks srednjeročno nalazi u bikovskom trendu, a ključna razina za održavanje spomentuog trenda , nalazi se na vrijednosti 96,00.  Srednjeročni cilj je proboj trenutnog vrha na vrijednosti  103,50 i dosezanje razine od 106,00. Očekivani nastavak rasta vrijednosti indeksa tijekom ove godine, utjecat će pozitivno na vrijednost dolara prema ostalim valutama.  Možemo li do Uskrsa 2017.g. valutni par EUR/USD vidjeti na paritetu?

Ruska ekonomija se tijekom 2016.g. ipak uspjela stabilizirati, nakon početnog šoka i ogromne štete izazvane sankcijama „zapada“ , a uzročno-posljedično i nacionalna valute, koja je u jednom trenutku izgubila na vrijednosti 100,00 %. Na grafikonu možemo primjetiti da je tijekom 2016.g. ruska rublja ojačala za oko 30,00 % i trenutno se nalazi na vrijednosti 59,00 rublji za jedan američki dolar. Ukoliko bi se tijekom 2017.g. zadržao bikovski trend ruske rublje, možemo očekivati skori povratak ispod razine 50,00. Ključne razine su – otpor na vrijednosti 66,00 i trenutna potpora na vrijednosti 59,00, koja bi uskoro mogla postati otpor. Iako znam da većina trader-a koje poznajem, ne trguje ruskom rubljom, trebali bi svakako još jednom razmisliti o svojoj odluci i uzeti u obzir da je rublja, valuta sa visokim potencijalom za ostvarivanje zarade.

Grafikon 2 – Ruska rublja (dnevni)

Izvor: Metastock

Izrazito tešku godinu imala je i Britanska funta, pa je tako nakon izglasavanja građana Velike Britanije o izlasku iz Europske Unije (tzv. BREXIT), valuta od lipnja do listopada 2016.g. oslabila za oko 23,00 %.  Ako pogledamo grafikon br. 3 valutnog para GBP/USD, možemo vidjeti da je cijena sa vrijednosti  1,50 dosegnula razinu 1,15 čime je postignuta najniža vrijednost u posljednjih 30 godina! BREXIT će i tijekom 2017.g. biti glavni uteg britanskoj funti, pa očekujemo nastavak medvjeđeg trenda, te postizanje novih cijenovnih minimuma. Ključna tehnička razina za ostvarivanje našeg scenarija, nalazi se na vrijednosti 1,1500, a probojem spomenute razine otvorit će se put za postizanje najniže povijesne vrijednosti na 0,9500.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva godina, sa mogućim izrazito velikim oscilacijama i volatilnošću na fx tržištu, pa bi bilo dobro, svoje izlaganje riziku uskladiti sa stanjem svoga računa. U ovakvim situacijama, jedino što može umanjiti gubitke i štetu na  vašem računu je kvalitetna  optimizacija rizika. Ukoliko želite kvalitetno naučiti trgovati, a biti što manje izloženi negativnim tržišnim utjecajima tijekom 2017.g., preporučio bih trgovanje sa valutnim parom AUD/CAD. Svim trader-ima želim puno uspjeha i kvalitetnih trade-ova tijekom 2017.g.!

Tablica 1 –  moguća kretanja tijekom 2017.g. na FX tržištu

Grafikon 3 – Britanska funta (kvartalni)

Izvor: Metastock

Ukoliko želite naučiti kako postati održiv i profitabilan trader valutama, možete se prijaviti na jedan od seminara ili interaktivnu radionicu koje organizira Trading Room.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

25. travanj 2024 04:36