Aktualno
StoryEditor

Što učiniti ako anticipirate problem s naplatom potraživanja?

27. Ožujak 2023.
Michael Kolb_Goran Tolic_Alexander Kamitz_Acredia
Acredia pokriva potencijalne financijske gubitke

Dok je hrvatsko tržište osiguranja naplate potraživanja još uvijek u razvoju, poduzetnici diljem svijeta koriste se ovakvim oblikom osiguranja i povjeravaju upravljanje rizikom trećim osobama kako bi poboljšali svoj bonitet i zaštitili se od poteškoća u naplati potraživanja.

Većina hrvatskih poduzetnika ima problema s naplatom

Koliko je ovakav oblik osiguranja nužan za kompanije u Hrvatskoj potvrđuju i rezultati istraživanja koje je provela Acredia, vodeće austrijsko osiguravajuće društvo za kreditno osiguranje specijalizirano za zaštitu naplate potraživanja. Istraživanje provedeno početkom ove godine na uzorku od 150 malih i srednjih poduzeća pokazalo je kako 80,7 % hrvatskih društava nema ugovoreno osiguranje potraživanja, iako se 84 % ispitanika suočilo s poteškoćama u naplati posljednjih 12 mjeseci. Acredia temeljem lokalne ekspertize i globalne umreženosti pruža proizvode kreditnog osiguranja koji su neophodni za pametno i uspješno upravljanje rizicima poduzeća. Također, može uskočiti kada kupac ne može platiti, čime štiti potraživanja poduzeća u Hrvatskoj i inozemstvu.

Osiguranje protiv brojnih rizika

Acredia na hrvatsko tržište ulazi sa svojim proizvodom Acredia GLOBAL, bestsellerom koji omogućuje poduzećima zaštitu plaćanja u cijelome svijetu. Uz gospodarski rizik poput insolventnosti kupca i kašnjenja u plaćanju, prema potrebi osiguravaju i brojne druge rizike poput blokade deviznih sredstava ili nemogućnosti plaćanja uslijed sukoba ili nemira. Osim uvođenja novih proizvoda namijenjenih malim i srednjim poduzećima, planovi za hrvatsko tržište odnose se i na edukaciju tržišta o važnosti osiguranja naplate potraživanja.

Acredia je u Hrvatskoj prisutna od 2012. godine u sklopu društva Allianz Trade, a tržišni potencijal Hrvatske potaknuo ih je da započnu s izravnim poslovanjem pod vlastitim imenom u srpnju 2022. Michael Kolb, član uprave društva Acredia, izjavio je: „Acredia, zadužena za poslovanje u jugoistočnoj Europi kao dio obitelji Allianz, već godinama ocjenjuje trgovačka društva u Hrvatskoj i vrlo je dobro upoznata s hrvatskim tržištem. Svakodnevno provjeravamo bonitet više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta. Naše klijente možemo upozoriti na razinu pouzdanosti kupca s kojim namjeravaju sklopiti posao prije nego što ga ugovore. Ako se pokaže da smo pogriješili, pokrit ćemo gubitak.“

Više o Acrediji i proizvodima koje nudi saznajte na poveznici.

16. veljača 2024 04:35