Aktualno
StoryEditor

Štromar s mladima na Facebooku o subvencioniranju stambenih kredita

09. Svibanj 2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u srijedu je odgovarao na pitanja građana o subvencioniranju stambenih kredita za mlade u javljanju uživo putem svoje Facebook stranice.

Građani su za ministra Štromara ‘na Fejsu‘ imali brojna pitanja: mogu li dobiti subvencije i samci ili pak samo parovi, subvencionira li se gradnja kuće, koje će banke sudjelovati i brojna druga.

>>>Štromar: Manje od tri mjeseca do isteka roka za legalizaciju

Odgovarajući na pitanje koje banke će sudjelovati, odgovorio je da će biti raspisan natječaj za banke nakon što bude izglasana izmjena zakona, a što očekuje u srpnju. Lista banaka će biti javno objavljena.

Upitan hoće li biti veće kamate, Štromar je odgovorio da neće jer je maksimalna kamata propisana zakonom i maksimalno iznosi 3,75 posto. Naglasio je da se taj dio zakona se mijenja.

"Nadam se da će biti i niže od toga", kazao je ministar.

Na pitanje - tko se može javiti, istaknuo je da se mogu javiti svi mlađi od 45 godina...

>>>Štromar: Subvencionirani krediti osigurali povoljnije stanove za više od 2330 obitelji

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kažu da je bilo i zanimljivih pitanja poput ‘‘trebam li se udati da dobijem subvenciju‘‘, a ministar je odgovorio: "Ne trebate se vjenčati, dovoljno je da u trenutku podnošenja zahtjeva jedan od vas, onaj koji podnosi zahtjev, bude mlađi od 45 godina".

Cijeli razgovor može se pogledati na Štromarovoj službenoj Facebook stranici https://www.facebook.com/stromar.predrag/videos/10155970982349821/.

Ministar Štromar pozvao je građane da se i dalje javljaju s pitanjima.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ide u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita jer je, kaže Štromar, dosadašnji Zakon propisivao da su subvencije tek jednokratna mjera.

"Cilj je da ova mjera stambenog zbrinjavanja bude srednjoročna, odnosno da se u naredne tri godine ide s subvencijama kredita za mlade, odnosno svake jeseni do 2020.", poručio je.

>>>Štromar: Zaštićenim najmoprimcima bit će osiguran krov nad glavom

Predloženim izmjenama zakona, povećat će se duljina samog subvencioniranja za još godinu dana - sa četiri na pet godina, a veće subvencije davat će se za slabije razvijena, odnosno ruralna područja ovisno o indeksu razvijenosti. Ovo je, kaže Štromar, ujedno i demografska mjera jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije.

"Namjera je mladim ljudima dati mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja što je vrlo bitan čimbenik u sprečavanju procesa iseljavanja", istaknuo je ministar Štromar.

Izmjene i dopune Zakona upućene su u javno savjetovanje 20. travnja te se zainteresirana javnost može uključiti do 19. svibnja, putem portala eSavjetovanja.

>>>Štromar: Porez na nekretnine je nemoguć

U Ministarstvu ističu kako je dosad, provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, realizirano i odobreno 2320 zahtjeva za subvencioniranje kredita, a za što je Republika Hrvatska putem subvencija osigurala - za 2017. godinu 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. od 35 milijuna kuna.

Podsjećaju kako su u prošlom natječaju subvencije dobili svi koji su tražili jer je na zahtjev Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osigurano dodatnih sedam milijuna kuna.

27. travanj 2024 03:28