Aktualno
StoryEditor

Stručnjaci s MIT-a ‘pronašli‘ vodu u pustinji

23. Ožujak 2018.

Skupina znanstvenika s MIT-a došla je do otkrića koje bi moglo riješiti problem nestašice vode u sušnim područjima. Novi MIT-ov izum koristi metalno-organske okvire (takozvane MOF-ove) kako bi izvukao vodu iz pustinjskog zraka i radi na solarnu energiju.

Iako je i prije postojala mogućnost skupljanja vode iz zraka, efikasnost tih uređaja uvelike je ovisila o vlazi u zraku. Za razliku od tradicionalnih sustava koji zahtijevaju preko 50 posto vlažnosti, sustave hlađenja, pumpe i kompresore koji traže dodatnu energiju i održavanje, MIT-ov izum može kondenzirati vodu iz zraka već od 10 posto vlage i pokreće se pomoću solarne ćelije, prenosi TNW.

>>>Sve smo vještiji u ‘stvaranju’ vode iz zraka

Znanstvenici su testirali ideju na krovu Sveučilišta u Arizoni i dokazali da koncept radi. Tvrde da bi naprava mogla proizvesti više od četvrtine litre dnevno po kilogramu MOF-a. MOF je porozni kristalni prah koji tvori 3D mreže koje mogu biti konfigurirane tako da se točno određeni plinovi vežu na njih. U prethodno predloženom konceptu, pustili su zrak da prolazi kroz sloj MOF-a tijekom večeri. Sljedećeg jutra, toplina sunca bi učinila da voda ispari iz MOF-a, da bi zatim bila kondenzirana i prikupljena bez ikakvih primjesa.

Istraživači trenutno pokušavaju povećati efikasnost izuma. Budu li uspješni, svijet bi mogao imati priliku skupiti 13 bilijuna litara vode, koliko se procjenjuje da se u svakom trenutku nalazi u atmosferi. Ta je brojka ekvivalent otprilike 10 posto slatke vode u jezerima i rijekama diljem svijeta.

23. travanj 2024 21:23