Aktualno
StoryEditor

Studenti FSB-a izradili avion za obuku pilota i pobijedili na prestižnom američkom natjecanju

23. Studeni 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Kwd40vyDmq8[/embed]

Studenti diplomskog studija zrakoplovstva FSB-a pobijedili su na prestižnom međunarodnom natjecanju kojeg organizira AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija.

Deseteročlani studentski tim, uz podršku mentora sa studija zrakoplovstva, izradio je najbolje ocijenjeni projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35.

>>>Doživjeti stotu: FSB slavi 99. rođendan danom otvorenih vrata

Primjenom znanja stečenog na studiju, uz korištenje brojne literature te konzultacije sa stručnjacima iz vojne zrakoplovne industrije, studenti su u okviru konceptualnog projekta zrakoplova osnovali njegove glavne sustave (krilo, trup, podvozje, pogon, itd.) u skladu s ciljevima koje su samostalno odredili te zahtjevima projektnog zadatka i MIL standarada.

Svake godine American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), kao vodeća organizacija u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji u svijetu, s tradicijom od preko 80 godina, 33 000 članova i 200 000 objavljenih članaka u više od 10 vlastitih stručnih časopisa, organizira nekoliko studentskih natjecanja vezanih uz projektiranje zrakoplova i svemirskih letjelica.

Jedna od najprestižnijih i najzahtjevnijih je kategorija u kojoj se natječu timovi studenata diplomskih studija. To je kategorija u kojoj američka sveučilišta imaju skoro apsolutnu dominaciju.

Uz ovogodišnju pobjedu našega tima, jedini europski timovi koji su osvojili ovo natjecanje su sa sveučilišta u Delftu (Delft University of Technology) i Milanu (Polytechnic University of Milan).

Prateći trendove i izazove industrije, natjecanje za akademsku godinu 2017./18. temeljeno je na stvarnom natječaju američke vlade u vrijednosti od 9,2 milijarde USD, za kojeg je bilo potrebno projektirati novu generaciju zrakoplova koji će služiti za trenažu generacija budućih pilota za letenje na suvremenim zrakoplovnim sustavima F22 i F35.

Svojim projektom zrakoplova nazvanog FSB TX, studentski tim u sastavu: Fran Delić, Tibor Gašparac, Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, Matea Lišnić, Hrvoje Magdić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga, uz nadzor mentora prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega, pobijedio je u snažnoj međunarodnoj konkurenciji.

>>>Klimaoprema i FSB dogovorili suradnju na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima

Stručni žiri ocijenio je rad hrvatskih studenata najboljim za što su nagrađeni novčanom nagradom od 1250 USD te pozivnicom za sudjelovanje na AIAA SciTech Forumu koji se održava početkom iduće godine u San Diegu. Tamo će, pred vodećim međunarodnim stručnjacima iz područja projektiranja zrakoplova, prezentirati svoj projekt i time pridonijeti povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti našeg Fakulteta i Sveučilišta.

19. srpanj 2024 15:05