Aktualno
StoryEditor

Svakog dana iz Hrvatske se iseljava 180 osoba

18. Lipanj 2018.

Posljednjih pet godina, otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, odselilo se najmanje 250 tisuća Hrvata, što pokazuju podaci o registraciji građana s hrvatskim državljanstvom u uredima Njemačke, Austrije i Irske.

Prošle se godine u Njemačkoj prijavilo više od 56 tisuća hrvatskih građana, što je najviše u posljednjih desetak godina, dok je u Austriju i Irsku stiglo oko 10 tisuća Hrvata. Koliko je to velika brojka iseljenih Hrvata, govori to da svaki dan odlazi 180 Hrvata, donosi Jutarnji list.

>>>HUP: 42% iseljenika ne planira se vratiti u Hrvatsku

Prošle se godine više od 65 tisuća Hrvata odselilo u samo te tri države, a za lakšu predodžbu, to je jednak broj stanovnika koje su Vinkovci i Koprivnica zajedno imali 2011. godine, saznaje Jutarnji list.

U istom se periodu u Hrvatsku i doselio određeni broj stanovnika, a najviše iz Bosne i Hercegovine i Srbije. No sudeći prema brojkama, useljavanje u Hrvatsku je neusporedivo manje od iseljavanja. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je lani u Hrvatsku doselilo samo oko 14 tisuća osoba.

Odlazak cijelih obitelji

Da se radi o velikom broju trajnih iseljenika, potvrđuju podaci stranih statističkih ureda koji pokazuju da su oko 15 posto odseljenih u Njemačku činila djeca mlađa od 15 godina, što znači da su se iselile cijele hrvatske obitelji.

Hrvati kao razloge odlaska navode bolji i sigurniji život za njihove obitelji i bolju financijsku stabilnost. Napuštaju domovinu kako bi prehranili svoju obitelji i omogućili im pristojan standard, a ne zbog izdašnih socijalnih sustava, a to potvrđuje analiza iz 2015. godine koja pokazuje da u Njemačkoj jedva pet posto doseljenih Hrvata koristi bilo kakav oblik socijalne pomoći.

>>>Preko 17 tisuća Hrvata u Njemačkoj prima pomoć za nezaposlene

Na domaćem tržištu rada itekako su se osjetila ova kretanja radnosposobnog stanovništva. Poslodavci se žale kako ne mogu pronaći radnu snagu, unatoč tome što im nude dobre radne uvjete i povećanje plaće, ali zarada po satu u Hrvatskoj i dalje je neusporediva s onima u zapadnoeuropskim državama.

>>>Bernardić: Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao

06. svibanj 2024 15:00