Aktualno
StoryEditor

Svatko može otvoriti j.d.o.o. i zaposliti ljude kao Uberove vozače

05. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Dok Sekcija taksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore priprema tužbu protiv Ubera Croatije ‘zbog poticanja nelegalnog prijevoza putnika osobnim automobilom‘, među Uberovim kooperantima u Hrvatskoj sve je više onih koji su osnovali tvrtku (uglavnom j.d.o.o.) upravo kako bi mogli postati Uberovi kooperanti.

Za razliku od, primjerice, SAD-a, u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, Uberu nije dopušteno sklapati ugovore o suradnji s fizičkim osobama. Tko želi voziti za Uber, mora imati registriranu tvrtku, a najčešće je riječ o obrtnicima ili vlasnicima j.d.o.o.-a. Tako danas u Hrvatskoj za Uber vozi više od tisuću kooperanata, vlasnika ili zaposlenika registriranih tvrtki.

>>>HUP: (Ne)zakonitost Ubera je primjer pravne i poslovne nesigurnosti koju treba iskorijeniti

- Uber nema ugovore s privatnim osobama, to je u Europi zabranjeno. Naši vozači najčešće su ili obrtnici ili vlasnici i zaposlenici j.d.o.o.-a - kaže Davor Tremac, direktor Ubera Croatije, koji nema podatak koliko je njihovih kooperanata osnovalo tvrtku samo zbog toga.  U pokrivanju troškova osnivanja novog poduzeća Uber ne sudjeluje, ali novim suradnicima nudi mogućnost da im osigura vozila.

>>>Mercedes ušao u savezništvo s Uberom, osigurao pristup korisnicima

- Uber ima potpisane ugovore o suradnji s autokućama i rent-a-car poduzećima. Te im automobile nudimo po posebnim uvjetima, ali naši partneri sami moraju voditi računa o plaćanju PDV-a, plaćama zaposlenika, vrsti i održavanju automobila, gorivu, registraciji. Sve ovisi na koji će način organizirati svoje tvrtke, međutim, u tom modelu, uza sve obveze, i dalje ima mjesta za zaradu - objašnjava Tremac. Dakle, bilo tko u Hrvatskoj može otvoriti j.d.o.o. i zaposliti određeni broj ljudi kako bi oni bili Uberovi vozači.

28. travanj 2024 22:02