Aktualno
StoryEditor

Sve smo vještiji u ‘stvaranju‘ vode iz zraka

14. Travanj 2017.

U skoroj budućnosti bi svaki dom mogao biti opremljen uređajem koji opskrbljuje kućanstvo vodom proizvedenom od zraka. Čak i u pustinji. Sudeći po demonstraciji uređaja koja je održana ovoga tjedna, nadomak smo takve stvarnosti. Naime, predstavljen je rad uređaja koji koristeći dnevnu svjetlost proizvodi na litre vode iz zraka čak i u pustinjskim uvjetima gdje vlažnost ne prelazi 20%, piše Phys.org.

Taj uređaj pogonjen solarnom energijom osmišljen je na američkom MIT-u te koristi posebnu kombinaciju metalnog i organskog materijala (MOF) proizvedenu na kalifornijskom sveučilištu Berkeley.

- To je važna prekretnica u dugotrajnom izazovu proizvodnje vode iz zraka u uvjetima niske vlažnosti zraka. Zasad ne postoji drugi način za to, osim električnih ovlaživača zraka koji proizvode veoma skupu vodu - rekao je kemičar Lawrence Berkeley National Laboratoryja Omar Yaghi koji je prije dvadeset godina izumio MOF kombinirajući metale poput magnezija i aluminija s organskim molekulama kako bi stvorio krute, porozne strukture idealne za skladištenje plinova i tekućina. U uvjetima 20-30 postotne vlažnosti zraka prototip uređaja je proizveo 2,8 litara vode od zraka tijekom 12 sati koristeći kilogram MOF-a.

>>>‘Neuništivi’ dugoživci preživljavaju dehidraciju pretvarajući se u staklo

- Vizija budućnosti je da kućanstva nisu priključena na vodovodne mreže, nego imaju uređaje koji stvaraju vodu za potrebe domaćinstva pomoću solarne energije. To će biti moguće zbog ovog eksperimenta kojeg nazivam personaliziranom vodom - kazao je Yaghi, osnivač i direktor Berkeley Global Science Institute te jedan od direktora u institutu Kavli Energy NanoSciences i California Research Alliance BASF.

Ponosan na dosadašnja postignuća Yaghi ističe kako ipak postoji mnogo prostora za poboljšanje ovog koncepta. Trenutni MOF može apsorbirati vodu sa samo 20% svoje težine, ali drugačiji MOF mogao bi apsorbirati i do 40%. Sada su, kaže, postavljeni teoretski temelji koji će se daljnjim testiranjima samo unapređivati.

- Željeli smo pokazati da bi netko tko se nađe u pustinji mogao preživjeti zahvaljujući našem uređaju. Potrebna je limenka vode dnevno za preživljavanje, a to bi se ovim uređajem moglo proizvesti u roku od sat vremena - zaključio je vodotvorac Yaghi.

>>>‘Orkestrirani pritisak’ za potpuno oslobađanje znanstvenih radova u EU i prigodna pjesmica:

https://www.youtube.com/watch?v=RtBbinpK5XI

28. travanj 2024 11:40