Aktualno
StoryEditor

Švedska useljenica o hrvatskoj birokraciji: Pečat za tvrtku je kao iz Monthy Pythona

03. Rujan 2018.

U moru vijesti o iseljavanju iz Hrvatske, pronaći pokoju o useljavanju pravo je malo čudo, a kad takvi pojedinci odluče podijeliti svoja iskustva u našoj zemlji, najbolje se razumije zašto brojni hrvatski državljani napuštaju svoju domovinu u potrazi za boljoj budućnošću.

>>>Švedska najinovativnija zemlja EU

Takav je primjer i blog Melisse Blixt, švedske državljanke rođene u Hrvatskoj, odrasle u Italiji, koja se odlučila ovog ljeta trajno preseliti iz Švedske u Hrvatsku. I naravno, među njenim iskustvima u Hrvatskoj uvjerljivo su najgora ona s birokracijom.

- Švedska je vjerojatno jedna od najboljih i najbržih zemalja u svijetu što se tiče birokracije. Hrvatska je vjerojatno jedna od najkompliciranijih i najsporijih zemalja po tom pitanju. Kao da netko u hrvatskoj Vladi ima posao smišljati najridikuloznije ideje samo da napakosti ljudima. A uopće ne bi trebali pričati o osnivanju tvrtke tu. Potrebna vam je vojska odvjetnika samo da razumijete. A kad osnujete kompaniju, morate sa sobom nositi pečat, pravi pečat. Ne možete potpisati nešto bez njega. Kad smo se selili, Vlada je očekivala da i druge države koriste pečate. To je suludo, ne mogu uopće opisati koliko je to užasno. To je poput scene iz Monthy Pythona, napisala je Melissa Blixt u jednoj od objava na svom blogu.

Inzistiranje birokracije na pečatu je prilično začudilo ovu našu novu zemljakinju, a nakon tri mjeseca uočila je još neke negativne osobine hrvatskog društva, pa i složiti se s ponekima. Shvatila je da u Hrvatskoj ne vole toliko turiste, premda mnogi žive od njih, a jasno joj je i zašto – jer se cijeli svijet zaustavlja samo da turist napravi selfie.

>>>Fischer: Administracija u Hrvatskoj treba biti na usluzi ulagačima

Začudilo ju je što trgovci u dućanima nerijetko ne skrivaju prijezir prema kupcima, te što kompanije nisu posvećene zadovoljavanju potreba kupca, već gledaju kako ga prevariti. Nije joj jasno ni zašto se u Hrvatskoj čak i manje razdaljine prelaze automobilom.

Posve joj je nejasno i zašto njeni hrvatski susjedi ne uspijevaju razdvojiti svoju osobu od države te se nađu uvrijeđenim kad ona kritizira državu u koju je došla. Iznenađenje joj je bilo što život u Hrvatskoj nije toliko jeftiniji kao što je očekivala, dapače, istaknula je da su poneke stvari i skuplje nego u Švedskoj. Birokracija je, međutim, posebno boli i ne može se načuditi što vlasti ne shvaćaju da je to jedan od razloga iseljavanja.

- Mislim da država treba napraviti tri stvari: olakšati osnivanje tvrtki, otvoriti se da ljudi iz drugih država mogu lakše doći i napraviti velike promjene u birokraciji. Što je država bez mladih? Budućnost danas nije toliko svijetla iz moje perspektive. Ako mladi odlaze, država treba privući neke druge građane. Danas će rijetki odabrati Hrvatsku. Neke druge zemlje shvaćaju kako privući građane, a Hrvatska se čini kao zemlja koju nikad ne bi odabrali, konstatirala je ova naša rijetka useljenica.

>>>Državni damping na tržištu rada

Naravno, nije cijeli blog Melisse Blixt posvećen kritikama, dapače. Ova Šveđanka piše i zašto se odlučila doseliti u Hrvatsku. Klima, hrana, slaba izgrađenost, vrijednosti i briga za drugog, fjaka – neki su od razloga zašto se odlučila doseliti. A najavila je i da će na svom blogu uskoro objaviti tekst o pozitivnim iskustvima u prva tri mjeseca u Hrvatskoj.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

29. travanj 2024 05:50