Aktualno
StoryEditor

Svijet uz kavu: 60-godišnji Indijac ubio suprugu jer je kasnila s večerom

12. Srpanj 2017.

Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta:

BLANTYRE - Američka pop zvijezda Madonna svečano je u utorak otvorila prvi specijalizirani bolnički dječji odjel u Malaviju, čiju je gradnju financirala njezina humanitarna organizacija Raising Malawi, poručivši kako će to "pomoći životima tisuća djece" te zemlje na jugu afričkog kontinenta. Odjel pedijatrijske kirurgije i intenzivne njege "Mercy James" bolnice Queen Elizabeth Central Hospital u Blantyreu, drugom po veličini gradu u toj zemlji, može primiti 50 pacijenata a ime je dobio po Madonninoj usvojenoj kćeri iz Malavija. Gradnju je financirala Madonnina humanitarna organizacija Raising Malawi, a riječ je o prvom specijaliziranom bolničkom odjelu za djecu u zemlji od 18 milijuna stanovnika, prema UN-u jednoj od 20 najsiromašnijih zemalja svijeta.

LOS ANGELES - Za devetnaestogodišnju Rosu Dominguez iz Kalifornije može se reći da stvarno ima sreće. Djevojka je u istom tjednu dvaput kupila nagradnu srećku kalifornijske državna lutrije i ukupno dobila 655.555 dolara (4,25 milijuna kuna). Rosa je prvo na benzinskoj postaji u okrugu San Luis Obispo kupila dvije srećke-strugalice. Na jednoj je bio dobitak od 555.555 dolara. Par dana kasnije kupila je još jednu srećku, ponovo na benzinskoj, ali ovaj put u okrugu Monterey. Ona joj je donijela još 100.000 dolara. Kalifornijskoj lutriji ova je nevjerojatna sretnica kazala da dio dobitka planira potrošiti za novi automobil i odlazak u ‘shopping‘.

LJUBLJANA - Na autocesti Maribor-Ljubljana u utorak ujutro pronađena su tri mrtva medvjedića, objavilo je lokalno lovačko društvo iz sela Vransko, s upozorenjem da se na tom području kreće uznemirena medvjedica. Zbog opasnosti da bi majka nastradale mladunčadi mogla biti agresivna izdano je upozorenje šetačima u prirodi i skupljačima gljiva da se suzdrže od takvih aktivnosti. Pozivamo ljude da se ne zadržavaju na tom području jer je medvjedica nepredvidiva i opasna, a vjerojatno će se ovdje zadržati još neko vrijeme, kazao je za Slovensku televiziju Vojko Križnik iz Lovačke družine Vransko. Mrtvi medvjedići nađeni su na potezu autoceste između tunela Ličica i naplatne postaje Vransko, a smatra se da ih je tijekom noći pregazio neki kamion, čiji vozač o tome nije obavijestio nadležne, javljaju slovenski mediji.

LONDON - Jane Austen jednom je napisala da je najbolji recept za sreću imati puno novca. Čini se da će spisateljičino privatno pismo upućenoj njezinoj nećakinji, nekomu uistinu donijeti puno novca - a možda i sreće. Pismo u kojemu Austen kritizira jednu svoju suvremenicu i tadašnju spisateljicu u utorak 11. srpnja bit će ponuđeno na dražbi u londonskom Sotheby‘su. Kuća očekuje da bi pismo moglo biti prodano za 80.000 do 100.000 funta.

MADRID - Američki savezni prizivni sud u ponedjeljak je obnovio tužbu kojom se od madridskog muzeja traži povrat impresionističkog remek-djela obitelji Židovke koja je bila primorana prodati ga 1939. nacističkom procjenitelju umjetnina za 360 američkih dolara kako bi pobjegla iz Njemačke. Američki sud je objavio da dvoje praunučadi Lilly Cassirer može tužiti madridski Muzej Thyssen-Bornemisza i od njega zatražiti povrat platna slavnoga Camillea Pissarroa iz 1897. koje predstavlja scenu s pariške ulice. Naziv slike je "Rue Saint-Honore, Apres-midi, Effet de Pluie". Današnja odluka američkog suda obnavlja 16 godina dugu pravnu bitku koja je započela nakon što je obitelj Cassirer shvatila da je Pissarroovo platno, čija vrijednost prelazi 40 milijuna dolara, izloženo u madridskom muzeju od 1992.

LONDON - Britanski policajci ostavili su uzgajivačima marihuane toplu ljudsku poruku kada su otkrili i uništili nasad tog narkotika u blizini Oxforda. "Uuuuuups! Oprostite što smo se mimoišli, ali slobodno nas nazovite na 101 da porazgovaramo. S ljubavlju, TVP xx". Policajci su kasnije tvitali da su poruku ostavili jer "drže do lijepog ponašanja". Nasad marihuane otkriven je u šumu blizu autoceste koja vodi prema poznatom engleskom sveučilišnom gradu. U policiji kažu da je marihuana uništena i da zasad nitko nije uhićen.

NEW DELHI - Indijska policija objavila je da je uhitila 60-godišnjaka koji je ustrijelio suprugu jer je kasnila s večerom. Ashok Kumar stigao je doma pijan u subotu kasno navečer i posvađao se sa suprugom, rekao je Rupesh Singh, policijski zapovjednik u gradu Ghaziabadu blizu New Delhija. Sunaina (55) prebačena je u bolnicu s prostrjelonom ranom glave gdje je kasnije umrla. Kumar je priznao zločin i izrazio žaljenje, rekao je Singh. Obiteljsko nasilje najčešći je oblik nasilja nad ženama u Indiji. Vladino istraživanje pokazalo je da više od 54 posto muškaraca i 51 posto žena smatra da je u redu da muž istuče ženu ako ne poštuje njegovu obitelj, zanemaruje kuću i djecu, pa čak i zbog takve trivijalnosti ako slabo zasoli jelo.

28. travanj 2024 23:23