Aktualno
StoryEditor

Svjetlo oblikuje identitet grada i može utjecati na kvalitetu života

20. Travanj 2017.

Danas smo suočeni s digitalnom revolucijom koja utječe na sva poslovna područja, ali i na ponašanje potrošača i način nakoji svi mi, kao pojedinci, gradimo odnose prema organizacijama koje utječu na naš svakodnevni život – uključujući i grad u kojem živimo. Danas 54% svjetske populacije živi u gradovima, procjenjuje se da će ta brojka doći do 66% do 2050. godine.

>>>Zelena gradnja, pametne klupe i parking – realni sektor ima odgovore na izazove ‘smart citiesa’

Ipak, gradovi danas troše 78% svjetske energije, podupiru rast ekoloških, gospodarskih i socijalnih izazova unutar njih. U tom kontekstu, gradovi koji vide priliku i postanu izvor rješenja i inovacija žele napraviti prijelaz i postati ‘pametni gradovi’. Philips Lighting vjeruje da rasvjeta donosi više od osvjetljenja te da javna rasvjeta igra ključnu ulogu, služeći kao okosnica za inovativnu infrastrukturu.

Commercial Leader Country Group SEE Philips Lighting

U evoluciji tržišta rasvjete, oslanjamo se na usklađivanje s međunarodnim trendovima u području integracije sustava rasvjete s IT-om i telekomunikacijskim mrežama. Pojam ‘zajedničke infrastrukture’ otvara nove mogućnosti za suradnju i provedbu Smart City projekata. Svjetiljke mogu držati semafore, video kamere i razne senzore, a svom tom opremom može se učinkovito upravljati iz jedne kontrolne ploče, čime se osigurava povećana učinkovitost i djelotvornost u upravljanju gradom. Također na tržištu je došlo do prijelaza iz konvencionalne rasvjete na rasvjetu temeljenu na LED tehnologiji. Rasvjeta čini 19% od ukupne potrošnje energije i prelaskom na LED tehnologiju potrošnja se može smanjiti za najmanje 8% na globalnoj razini.

LED revolucija danas zajedno dolazi s pametnim tehnologijama kontrole rasvjete pod okriljem IOT (Internet of Things) s potencijalnim uštedama energije i povećanjem učinkovitosti. Za javnu rasvjetu Philips Lighting LED rasvjeta donosi uštedu energije od gotovo 50%, a kod pametnih rješenja rasvjete, ušteda će doseći brojku od 70-80%, a troškovi održavanja mogu se smanjiti za najmanje 20%.

CityTouch sustav

- Razvili smo CityTouch, povezani sustav upravljanja javnom rasvjetom. Philipsov CityTouch koristi najnoviju tehnologiju, a njihov softver se isporučuje kao usluga putem Interneta, stoga ga je lako integrirati i ažurirati. U stvarnom vremenu znate na koji se način koriste javna svjetla, možete ih isključiti kad god je to potrebno te organizirati popravak na temelju dobivenih podataka, kazao je Bogdan Balaci.

CityTouch sustav upravljanja rasvjetom integrira priključene uređaje i ima intuitivan softver i specijalizirane usluge koje transformiraju gradsku rasvjetu. Krajnji rezultat je isti – grad je sigurniji, dinamičniji i učinkovitiji. CityTouch se spaja na sve gradske rasvjete, neovisno od proizvođača ili tipu svjetiljke.

Identitet grada

Svjetlo definitivno oblikuje identitet grada. Velikim svjetlosnim rješenjem brodogradilišta u Puli 2014. godine dobili smo spoj tehnologije i povijesti koji stvara dinamiku u noćnom krajoliku, kazao je.

Upravo to i jest dio vizije Philips Lightinga koji pruža visoko kvalitetno, pouzdano osvjetljenje i koja služi kao put za informacije i usluge kako bi isporučili izvanrednu vrijednost izvan osvjetljenja putem povezane rasvjete.

20. travanj 2024 06:44