Aktualno
StoryEditor

Svjetska banka više neće financirati eksploataciju nafte i plina

14. Prosinac 2017.

Svjetska banka početkom 2019. prestaje s financiranjem istraživanja i eksploatacije nafte i plina, objavili su u utorak na summitu o klimatskim promjenama, javlja SCMP.

U priopćenju stoji da je potez stvoren s ciljem da pomogne zemljama umanjiti zagađenje stakleničkim plinovima kako bi se ograničilo globalno zatopljenje sukladno Pariškoj konvenciji. Također banka je najavila da su na dobrom putu ostvarivanja cilja da 28 posto njihovih kredita bude namijenjeno za klimatske akcije do 2020. godine.

>>>‘One Planet Summit’ – Svjetski čelnici o financiranju borbe protiv klimatskih promjena

Svjetska banka bila je jedan od sponzora jednodnevnog summita kojega je organizirao francuski predsjednik Macron. Ciljevi summita bili su pronaći način za financiranje odmaka od fosilnih goriva i korištenje zelenijih izvora energije, te ojačavanje obrane zemalja od elementarnih nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama.

Stručnjaci tvrde da, kako bi se  prosječna temperatura smanjila za 2 Celzijeva stupnja u cilju usporavanja globalnog zatopljenja, potrebno je uložiti bilijune dolara u tehnologiju koja će proizvoditi čistu energiju.

Nedostatak novca već dulje vrijeme usporava borbu protiv globalnog zatopljenja, a Trumpova odluka da se SAD povuče iz Pariške konvencije samo je dodatno sve usporila. U godišnjem izvješću svjetske banke za 2016. stoji da je uloženo više od 3 milijarde dolara, 3 puta više nego godinu ranije, u ekstraktivne industrije što uključuje i rudarsku.

>>>Macron: Dramatično je, upravo gubimo bitku protiv globalnog zatopljavanja

Donald Trump nije bio pozvan na summit, a vladu SAD-a predstavljao je drugi najviši diplomat u američkom veleposlanstvu u Parizu, Brent Hardta, što je bivši državni tajnik John Kerry nazvao sramotnim.

27. travanj 2024 20:58