Aktualno
StoryEditor

Svjetska tržišta: Europske burze nadoknađuju gubitke

06. Rujan 2022.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno jer energetska kriza usporava rast gospodarstava, dok se zbog visoke inflacije očekuje povećanje kamata.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,42 posto, na 7.317 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,93 posto, na 12.879 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 6.114 bodova.

Tako su indeksi nadoknadili dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno jer su cijene plina snažno porasle, nakon što je ruski Gazprom na neodređeno vrijeme obustavio isporuku plina Europi preko Sjevernog toka 1.

Uz to, u četvrtak zasjedaju čelnici Europske središnje banke od kojih se očekuje povećanje kamata, možda i za 0,75 postotnih bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kao i indeks u Hong Kongu. U Australiji su, pak, cijene dionica pale 0,4 posto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,3 i 1,4 posto.

Podršku tržištima pružili su signali kineskih vlasti da je gospodarstvu potrebna hitna pomoć jer niz podataka pokazuje da ono gubi na zamahu.

Kineska središnja banka smanjila je, pak, jutros stopu obveze izdvajanja rezervi u stranim valutama kako bi podržala domaću valutu.

I dok Kina najavljuje nove poticajne mjere, australska središnja banka već mjesecima zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Jutros su čelnici banke ponovno povećali kamatne stope, za daljnjih 0,50 posto, na 2,35 posto.

25. travanj 2024 12:21