Aktualno
StoryEditor

Svjetske burze pobjedu ‘favorita tržišta‘ u Francuskoj proslavile povijesnim rekordom

25. Travanj 2017.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer je favorit tržišta Emmanuel Macron pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Dow Jones ojačao je 1,05 posto, na 20.763 boda, dok je S&P 500 skočio 1,08 posto, na 2.374 boda, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na rekordnih 5.983 boda.

Na svjetskim su burzama jučer ulagači odahnuli nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. svibnja, ulaze centrist Emmanuel Macron i liderica krajnje desnice Marine Le Pen. Ankete ukazuju na veliku prednost Macrona pred drugi krug, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i Europskoj uniji. MSCI indeks svih svjetskih burzi skočio je jučer 1,5 posto, dosegnuvši u jednom trenutku najvišu razinu u povijesti od 453,7 bodova.

>>> Više od 40 posto Francuza glasalo je za kandidata čiste desnice ili čiste ljevice

"Ovo je klasični skok cijena nakon što su ulagači odahnuli od neizvjesnosti. Prevladani su strahovi da ćemo morati broditi kroz izlazak Francuske iz EU-a", kaže Brian Jacobsen, strateg u Wells Fargo Funds Management.

Najviše su jučer na Wall Streetu skočile cijene dionica banaka, u prosjeku 2,8 posto, a i na europskim su burzama banke bile najveće dobitnice, s rastom od 7,4 posto. Ulagače na Wall Streetu potaknuo je i nastavak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koji su bolji od očekivanja. Od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 77 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11 posto na godišnjoj razini, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 10 posto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Snažan rast i na europskim burzama

Poduprti novim spajanjima u korporativnom sektoru i dobrim financijskim rezultatima nekolicine kompanija, i na europskim burzama cijene dionica jučer su snažno porasle. Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 posto te je na putu rasta peti trgovinski dan zaredom.

Istodobno, francuski CAC 40, koji je u ponedjeljak uzletio za više od 4 posto nakon što je centrist Emanuel Macron pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora, jutros ne bilježi većih promjena - kreće se oko 5.260 bodova. Londonski Ftse u blagom je plusu od 0,11 posto, na 7.272 boda, a frankfurtski DAX u minusu od 0,03 posto, na 12.451 bodu.

>>> Wall Street opet rekordno!

U fokusu investitora su zarade kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pri čemu je dionica AMS-a najveća dobitnica, sa skokom cijene za 16,3 posto, budući je taj proizvođač čipova izvijestio o prihodima u prva tri ovogodišnja mjeseca iznad očekivanja te najavio da bi mogao i podići procjene prihoda. Zbog dobrih poslovnih rezultata ojačalala je i dionica švedskog Volva, i to za 6 posto.

I nova spajanja i akvizicije poduprla su tržišta, pri čemu je cijena dionice Christiana Diora poskočila 12 posto, po najavi da bi Bernard Arnault iz LHMV-a mogao odtkupiti manjinski udjel Diora i time pojednostaviti njihovo partnerstvo. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u utorak s dobitkom od 1,08 posto, na 19.079 bodova.

24. veljača 2024 19:42