Aktualno
StoryEditor

Sydney spreman za povorku Mardi Gras, policija na visokom stupnju pripravnosti

04. Ožujak 2017.
Sydney je spreman za 39. Mardi Gras, najveću svjetsku LGBT povorku, u kojoj korača oko 12 000 ljudi, a prati je oko pola milijuna pobornika. Događaj će nadgledati gotovo tisuću policajaca, postavljene su i zapreke, a na teren će izaći i policijski psi.
- Zbog terorističkih napada širom svijeta policija Novoga Južnoga Walesa na visokom je stupnju pripravnosti, rekao je policijski zapovjednik Tony Crandell te dodao kako su nedavni napadi u kojima su korištena vozila kao oružje u Nici i Melbourneu promijenili način na koji se tretiraju velika okupljanja. - Razmotrili smo naravno sve te prijetnje, kazao je naglasivši da je masakr u noćnom gay klubu u Orlandu u SAD-u prošloga lipnja također utjecao na ‘situaciju u svijetu‘.

Iako je policija pripravna na sve, povorku zasad najviše ugrođavaju prognoze Australskog državnog meteorološkog ureda koji je najavio veliku mogućnost oborina, uključujući pljuskove i oluju. - Molimo se za dobro vrijeme tijekom povorke, kazala je organizatorica Terese Casu.

Malcom Turnbull, koji je postao prvi premijer koji je prisustvovao povorci prošle godine, neće prisustovati ovogodišnjoj jer, kako je rekao, ima ‘drugih događaja‘ kojima mora prisustvovati. Međutim, Casu je izjavila da njegov nedolazak neće primiti osobno, jer ima ranije dogovorene obaveze zbog kojih neće biti u gradu. Turnbull je nedavno postao nepopularan u gay i lezbijskoj zajednici nakon što je prošle godine podržao plan  da se održi referendum  o istospolnom braku koji nije uspio kad ga je odbacio parlament. Rekla je i da ga zajednica još uvijek smatra saveznikom.

25. travanj 2024 04:06