Aktualno
StoryEditor

Symbio city Hammarby Sjostad ogledni je primjerak pametnog grada

17. Travanj 2018.

Prije nešto više od dvadeset godina Hammarby Sjostad, dio švedskog glavnog grada Stockholma, koji je nekad bio industrijska zona, postao je ogledni primjerak pametnog grada, koji je razvijen prema konceptu symbio city.  Kako je taj proces tekao i koji su rezultati postignuti u zaštiti okoliša i smanjenju korištenja energenata govorio je Erik Freudenthal  iz Smart City Sweden, sudionik 4. Liderove konferencije Smart City 2018. Pametnim rješenjima do održivoga grada.

>>> Smart Cities 2018: Karlovac se povezao s Poreznom upravom i uštedio pola milijuna kuna

Freudenthal je istaknuo da je Smart City Sweden, nacionalna arena za isprobavanje rješenja zaštite okoliša i razvoja pametnih gradova koju je osnovala švedska vlada, a njome upravlja nacionalni institut za zaštitu okoliša.

Hammarby Sjostad je jedinstven projekt, područje je pored jezera, u središtu Stockholma, gdje je zemlja bila vrlo onečišćena. Na mjestu industrijskih postrojenja izgrađeno je novo stambeno naselje i popratna infrastruktura pametnog grada na kojoj je radilo nekoliko švedskih tvrtki prema konceptu simbios city u kojem su povezani javni i privatni akteri; građevinari su koristili materijale koji ne onečišćuju okoliš, komunalni otpad se reciklira tako da ostaje samo jedan posto otpada.

Građane se educiralo da više koriste javni prijevoz umjesto automobila što je u roku od pet godina smanjeno za 40 posto, otpadna voda se  pročišćava i od nje proizvodi bio plin i gnojivo za poljoprivredu, smeće se odvaja po vrsti u spremnike, a ispod zemlje se nalaze cjevovodi koji ga usisavaju brzinom od 70 kilometara na sat čim ga stanari odlože i nose u spremnike.

>>> Miodrag Šajatović: Smart rješenja smanjit će iseljavanje, privući investitore

Pokušalo se smanjiti potrošnju pitke vode s 200 na 100 litara dnevno promjenom perilica za rublje i suđe, smanjenjem obima wc kotlića i postavljanjem filtera na slavine koji smanjuju protok vode. Planiralo se uštedjeti 50 posto svih energenata, no zasad se radi o uštedi od 30 do 40 posto. Da bi što bolje informirali stanare tog kvarta da se ‘pametno’ ponašaju otvoren je informacijski centar i osmišljena igrica u kojoj svatko može uzeti ulogu gradonačelnika i donositi odluke, te vidjeti koje će posljedice takvih odluka biti za dvadeset godina.

19. travanj 2024 20:45