Aktualno
StoryEditor

Takeda Pharmaceutical kupio irski Shire u najvećoj inozemnoj akviziciji u japanskoj povijesti

08. Svibanj 2018.

Japanski farmaceutski div Takeda Pharmaceutical u utorak je izvijestio o postignutom dogovoru o kupnji irskog proizvođača lijekova Shire za približno 46 milijardi funata (62 milijarde američkih dolara).

Riječ je o najvećoj inozemnoj akviziciji u japanskoj korporativnoj povijesti.

>>>Francuski Sanofi kupuje američki Bioverativ za 9,5 milijardi eura

Takeda je poboljšao ponudu na 49,01 funtu po dionici u novcu i dionicama, u odnosu na 47 funti ponuđenih 25. travnja. Kompanije su bile produljile rok za pregovore do danas.

Akvizicija irske kompanije sa sjedištem u Dublinu omogućit će Takedi pristup lijekovima za rijetke bolesti. Uz to, Shire je uvelike prisutan na američkom tržištu, što bi se njegovu novom japanskom partneru moglo pokazati korisnim.

Dovršetak transakcije kompanije očekuju u prvoj polovini 2019. godine.

"Shireov visoko komplementaran porftelj postojećih proizvoda i onih u procesu razvoja, kao i iskusni zaposlenici, ubrzat će naše preoblikovanje u snažniju Takedu", kazao je u priopćenju predsjednik japanske kompanije Christophe Weber.

>>>Akvizicija Monsanta: Bayer prodaje BASF-u dijelove svog poslovanja za 5,9 milijardi eura

"Čvrsto vjerujemo da ova kombinacija prepoznaje snažan potencijal rasta naših vodećih proizvoda i naše inovativne planirane projekte", kazala je predsjednica irskog proizvođača Susan Kilsby.

Poput mnogih japanskih kompanija, i Takeda širi poslovanje u inozemstvu zbog sve manjeg domaćeg tržišta. Lani su tako za 5,2 milijarde dolara kupili Ariad Pharmaceuticals, proizvođača onkoloških lijekova sa sjedištem u SAD-u, podsjeća Dpa.

24. travanj 2024 10:27