Aktualno
StoryEditor

Tehnopolis - Drukčiji migracijski kaos

06. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Malo je onih koji drže do sebe u svijetu tehnologije i napredne industrije koji se nisu udubili u duboko učenje. Udubljen je i novi broj Tehnopolisa, Liderova izdanja o tehnologiji, znanosti i inovacijama, dok se bavi tim uzbudljivim dijelom strojnog učenja zbog kojeg umjetna inteligencija doista postaje inteligentna. A opamećuju se i poslovni procesi.

Zahvaljujući dosad izgrađenim mrežama interneta stvari prati se kako se istovaruju kontejneri, kako rade hidranti, a i žive krave, pa i telekomi u Hrvatskoj objašnjavaju ulažu li oni u razvoj takvih mreža. Glavni futurulog Volva Aric Dromi najavljuje pak kako će internet stvari slomiti divove, mnoge kompanije s popisa trenutačno najmoćnijih na svijetu.

Akademik Slobodan Vukičević, najcitiraniji hrvatski znanstvenik u svijetu, vlasnik tvrtke Genera istraživanja i voditelj projekta Osteogrow, u kojem je razvijen inovativni biotehnološki lijek za cijeljenje kosti, među ostalim otkriva kako je hrana najveći čovjekov neprijatelj.

Svjetska organizacija za hranu skorašnji pak Međunarodni dan hrane obilježava pod geslom

‘Klima se mijenja, moraju se promijeniti i hrana i poljoprivreda‘. Zašto su se pod paljbom kritika našli stočari, krije se iza naslov ‘Manje mesa, više cvijeća‘.

Novi Tehnopolis bavi se i prvim svjetskim igrama suvremenih kiborga, Cybathlonom, inovativnim pokušajem razvoja mikroalgi za proizvodnju biodizela tvrtke Tesla iz Zagorja, a i urbanom energetskom tranzicijom, električnim vozilima, podbačajem pametnih satova, gradnjom s nanočesticama, a i teleskopima koji osluškuju svemirske signale.

Predstavljaju se i dobra i zla strašila objašnjavajući kako tehnologija u obrani vrtova, voćnjaka i vinograda možda ne stvara nakaze nalik na one iz horor-filmova, ali ubojitost im je zastrašujuća.

Tehnopolis, koji je na tržištu uz Lider od 7. listopada (6. listopada u Zagrebu), piše i o novom migracijskom kaosu. Ljudska intervencija u okoliš već je, primjerice, izazvala da se poskoci dosele na Medvednicu, vukovi posjećuju Žumberak, đavolje ribe plivaju Jadranom, no neobični pridošlice nešto su poput izvidnice. Uskoro se očekuju velike migracije riba, vodozemaca, sisavaca i ptica. Tehnopolis objašnjava koje im je odredište.

30. rujan 2023 19:40