Aktualno
StoryEditor

Tesla izdaje ‘junk‘ obveznice od 1,5 milijardi dolara za proizvodnju Modela 3

08. Kolovoz 2017.

Američki proizvođač luksuznih električnih vozila Tesla najavio je da prvim izdanjem tzv. junk korporativnih obveznica namjerava prikupiti 1,5 milijardi dolara svježeg kapitala, koje će uložiti u proizvodnju svog novog vozila Model 3 sedan.

Ta kompanija odlučila se na izdanje tzv. junk obveznice, koja daje veliki prinos, ali nosi i visoku rizičnost, jer izvršni direktor Tesle Elon Musk vjeruje da će ulagači pohrliti ulagati u te obveznice u očekivanju da će Model 3 biti hit na tržištu.

>>>Prvi put nakon tri godine Grčka planira izdati obveznice na financijskom tržištu

Prošloga tjedna Tesla je objavio da ima 455.000 prednarudžbi za Model 3, čija je osnovna cijena 35.000 dolara te da za taj sedan bilježi u prosjeku dnevno 1.800 rezervacija.

Od početka godine dionica Tesle poskupjela je 67 posto, čime je podignuta tržišna vrijednost kompanije na otprilike 60 milijardi dolara, iznad vrijednosti General Motorsa i Ford Motorsa, unatoč tome što Tesla još nije poslovao s dobiti.

Dosad je Tesla prikupljao svježi kapital putem ponude dionica i konvertibilnih obveznica, koje se s vremenom mogu konvertirati u dionice. U ožujku ove godine kompanija je prikupila 1,4 milijarde dolara prodajom konvertibilnih obveznica.

>>>Z. Marić: Rast javnog duga zbog refinanciranja obveznice

Nakon najave da će izdati obveznicu s visokim prinosom ali i rizikom, agencija Standard and Poor‘s potvrdila je negativne izglede za rejting tog proizvođača vozila, kojeg drži na B-, što je neinvesticijski rejting.

Istodobno, agencija Moodys drži rejting Teslinih obveznica na B3 uz stabilne izglede, a ukupni rejting kompanije na B2, te ocjenjuje da ako Tesla i utone u ozbiljne financijske probleme, njegov brand, proizvodi i fizička imovina predstavljat će znatnu vrijednost za ostale proizvođače vozila.

29. travanj 2024 21:45