Aktualno
StoryEditor

Teslina tvornica je ‘zona predatora‘ tvrde zaposlenice, Musk opovrgava

22. Srpanj 2017.

Teslina tvornica u Fremontu je, prema opisu jedne zaposlenice, zona predatora, što je izjavila na sastanku na kojemu je sudjelovalo desetak zaposlenika, piše The Verge.

Druge zaposlenice izjavile su kako su doživjele seksističke komentare od strane muških kolega i nadređenih. Bivša Teslina inženjerka, AJ Vandermeyden, tužila je kompaniju zbog uznemiravanja, te navela kako ona i druge kolegice nisu dobile promaknuće, primaju manje plaće od muških kolega, a ljudski resursi nakon njihovih žalbi nisu reagirali. Nekoliko mjeseci nakon što je javno iznijela svoje tvrdnje Vandermeyden je dobila otkaz.

>>>Elon Musk: Kako je jedan startup pretekao divove poput GM-a i Forda

Pridružile su joj se i druge kolegice, iako anonimno, koje su potkrijepile njezine izjave vezane uz seksizam i seksualno uznemiravanje. Njezina priča izlazi na vidjelo u trenutku kada se nekoliko tvrtki na području Silicijske doline, uključujući i Uber, oporavljaju zbog slučajeva seksualnog uznemiravanja unutar kompanije.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, nije bio nazočan na sastanku, ali je kasnije poslao e-mail osoblju u kojem se indirektno osvrnuo na optužbe.

- Imali smo nekoliko slučajeva u kompaniji gdje je pripadnik manje zastupljene skupine dobio posao ili promaknuće umjesto visokokvalificiranih kandidata, a potom su odlučili tužiti kompaniju za milijune dolara jer su osjećali da nisu dovoljno promaknuti. To očito nije uredu, napisao je Musk.

Vandermeyden je izjavila kako ju je Muskov osvrt na njezin slučaj rastužio, jer je snažno vjerovala u Teslinu misiju prijelaza u svijet održive energije. Također, podsjetila je na situaciju kada je, kao novi zaposlenik, dobila majicu na kojoj je Musk prikazan kao superheroj, rekavši kako je teško shvatiti da ‘ponekad vaši superjunaci nisu super‘.

>>>Model S i X: Tesla povlači 53 tisuće vozila zbog ručne

Iz Tesle su agresivno opovrgnuli tvrdnje koje su iznijele Vandermeyden i druge zaposlenice. Tvrtka negira da je sastanak, koji je sazvala grupa pod nazivom Žene u Tesli, u kojem je tvornica opisana kao ‘zona predatora‘ sazvan da bi se ublažila situacija, kazavši da je sastanak od prije bio na rasporedu.

- Zaposlenici su rukovoditeljima mogli postavljati pitanja, te podijeliti svoja iskustva u Tesli, pozitivna i negativna, dok su neki došli s prijedlozima. U nekim slučajevima, zaposlenici samo traže bolju suradnju sa svojim HR partnerima, te nije imao nikakve veze s navodima o zlostavljanju, rekao je Teslin glasnogovornik komentiravši sastanak.

Iz kompanije su rekli i da je provedeno nezavisno istraživanje od treće strane, kojim je utvrđeno da su tvrdnje koje je iznijela Vandermeyden lažne, a nju su opisali kao osobu koja namjerno pokušava prikazati činjenice i kompaniju u negativnom svjetlu.

25. travanj 2024 19:29