Aktualno
StoryEditor

Test: Hyundai Elantra - Kompaktna limuzina kojom smo udobno odvozili 15.000 km

08. Travanj 2017.

Pravi užitak bio je odlaziti na novinarske zadatke s dobrim društvom u tom automobilu, onako, neopterećen vožnjom, jer je Hyundai Elantra iznimno jednostavan i lagan za upravljanje i na dužim putovanjima i u gradu. To je osnovni dojam Liderova fotoreportera Dražena Lapića, koji je s kolegom Ratkom Mavarom najviše dijelio upravljač Elantre za šestomjesečnog putovanja dugog 15.000 kilometara u Liderovu projektu ‘Poslovna scena‘.

Udobna i za visoke i korpulentne

Liderovi novinari prešli su cijelu Hrvatsku, bili u svakoj županiji, u svakom većem gradu, ali i u malim mjestima kako bi predstavili poduzetnike najvažnije za lokalnu poslovnu scenu. U tome im je Elantra bila pouzdan partner. Trebalo je samo redovito dotakati spremnik. Motor 1.6 CRDi s automatskim mjenjačem, koji na 4000 okretaja u minuti dostiže maksimalnu snagu od 136 ‘konja‘, trošio je u prosjeku manje od 6,5 litara dizela na sto kilometara, što je zadovoljavajuće s obzirom na popriličan udio kilometraže odrađene na autocestama i u gradskoj vožnji, a vrlo često su u automobilu bile tri ili četiri odrasle osobe.

>>>Hyundai Tucson – stari naziv za novi uspjeh

Dražen ocjenjuje da je Elantra komforna i za četvero putnika na dužim relacijama, što ima još veću težinu jer dolazi iz usta jednog dvometraša. I Ratko hvali udobnost: – Iako sam po konstituciji krupan, lako mi je bilo namjestiti sjedalo i upravljač bez gubljenja udobnosti i ergonomije. Redizajnirana peta generacija toga kompakta, koji  zbog dužine od 4,57 metara možemo svrstati i u limuzine, tu udobnost zahvaljuje većem međuosovinskom razmaku (270 cm), što je granica D-segmenta, odnosno više srednje klase. I aerodinamičnost (0,27) koju osigurava ‘fluidna silueta‘ više je nego konkurentna u svojoj klasi. Elantru smo ‘derali‘ po svakakvim vremenskim uvjetima, i po skliskom i suhom kolniku, danju i noću. Proizvođač je s pravom ponosan na svjetla. HID prednja svjetla visokog intenziteta i snažna projekcija dnevnih svjetala (DRL) osvjetljavaju cestu sa stilom te osiguravaju još širi pregled za još sigurniju vožnju, a izgled upotpunjavaju LED kombinirana stražnja svjetla svojim višedimenzionalnim izgledom i high-tech grafičkim detaljima.

Junački po bregima

Dražen je primijetio još neke pojedinosti: – Elantra je uz izbor dodatne opreme, s niskoprofilnim, pomalo sportskim gumama vrlo dobro zvučno izolirana, podosta tiha bez dodatne ‘simfonije zvukova‘, što je ostavljalo dovoljno ‘prostora‘ za dogovore u vezi sa zadacima koje smo obavljali, kao i za niz dugih novinarskih razgovora na mobitelima. Premda nije idealna za terensku vožnju, Elantru smo testirali i na zahtjevnim zagorskim cesticama, pa i na makadamu, i treba reći da se junački držala, iznad očekivanja, na oštrim zavojima među trsovima i kletima nadomak Velikog Tabora. Na otvorenoj cesti pak, uz vrlo solidne vozne karakteristike, odaje dojam da joj nedostaje koja konjska snaga. Stoga Dražen preporuča pretjecanje ‘na ziher‘, gospodski, jer smatra da je automobil idealan za vozače srednjih godina koji ne brzaju, ali ipak uvijek stignu na vrijeme. Zaista, Elantra nije automobil za nervoznjake, jer uvijek kao da malo zastane kad se papučica gasa iznenada stisne ‘do daske‘. No nakon malog vrpoljenja pristaje i na jurnjavu prema brzini od 190 kilometara na sat, s deklariranim ubrzanjem od 11 sekundi od starta do sto na sat. Zato nismo osjetili potrebu da prebacujemo mjenjač u ručni mod.

Premda nije idealna za terensku vožnju, Elantru smo testirali i na zahtjevnim zagorskim cesticama, pa i na makadamu, i treba reći da se junački držala, iznad očekivanja, na oštrim zavojima među trsovima i kletima nadomak Velikog Tabora.

Oba Liderova fotoreportera imala su male primjedbe na kočnice, zbog čega Ratko ima dojam da zaustavljanje traje malo dulje, a Dražen kočnice opisuje ‘malo ljenijima‘, ali dodaje da će se stresne situacije izbjeći ako se pravovremeno odlučite iskoristiti kočnicu. Dodao bih da nisam primijetio tu ‘lijenost‘, nego mekoću, odnosno automobil se na lagani pritisak kočnice neće ukopati, ali kod ‘muškoga‘ kočenja nisam primijetio nikakav problem, iako kočioni put od 42,3 metra (100 – 0 km/h) ne pripada šampionskoj kategoriji kočničara.

Što se svidjelo liderovcima

Dražena je, kao profesionalnog fotografa, oduševila nova kamera u njegovoj karijeri, ona parkirna – u boji. Meni se vrlo praktičnim učinio automatski mod preklapanja vanjskih retrovizora, što je posebno korisno na uskim zagrebačkim parkiralištima. I Ratko hvali dobru vidljivost i osobito stražnju kameru. Posebno mu se svidjelo što nema nepotrebnih ‘modnih dodataka‘, a ističe i praktično automatsko gašenje motora na semaforima s mogućnošću isključivanja te opcije kad je hladno pa motor može i dalje grijati kabinu.

Za staložene poduzetnike

A u kabini je sve nadohvat. Kontrolna ploča je pregledna i ima dosta mogućnosti za prilagodbu željama vozača. Audiosustav i telefon imaju kontrolu na upravljaču, a dodirnim 5-inčnim LCD zaslonom audiosustava lako se rukuje. Pretinci u kabini logični su i u njima je dovoljno mjesta, a posebno je praktičan naslon na središnjoj konzoli, koji se može dodatno izvući. Nešto manji prtljažnik (480 litara) može se pak znatno povećati preklapanjem jednog stražnjeg sjedala (6:4) ili obaju.

>>>Test: Hyundai i40 – Udobna limuzina europskog štiha i za dulja putovanja

Treba reći da ova Elantra nije najnoviji tip automobila ‘ispod čekića‘, ali zato možemo garantirati da je pouzdana – u šest mjeseci i 15.000 prijeđenih kilometara nismo imali baš nikakvih problema. Elantra je najprodavaniji model Hyundaija u svijetu, koja stoji od 117.990 kuna (benzinac), odnosno od 124.990 kuna (dizel). Najskuplja verzija, koju smo vozili, s automatskim mjenjačem i najbogatijim paketom opreme – Comfort plus 1,6 CRDi DCT-GATA – stoji 185.990 kuna, što je još znatno ispod granice od 200.000 kuna, i to s 5-godišnjim jamstvom bez ograničenja kilometraže. Dakle, automobil kao stvoren za staložene i racionalne poduzetnike i menadžere, koji će i s ograničenim budžetom pronaći model za sebe

27. travanj 2024 18:59