Aktualno
StoryEditor

The CORE Project - revolucija u učenju o ekonomiji

11. Studeni 2017.
Piše:
Tirena Leinert Novosel

Do nedavno samo hard copy verzija, the CORE postaje viralni izum koji bi mogao posve promijeniti način učenja i shvaćanja ekonomije. Projekt je dizajniran kao mnoštvo ideja koje ‘osvježavaju‘ klasične ekonomske koncepte, olakšavaju njihovo shvaćanje, a ekonomiju kao znanost humaniziraju i približavaju svim generacijama.

Inicijativa za projekt pojavila se iz praktičnih razloga. Najčešće se radilo o revoltu koji je proizašao iz činjenice da se u mnogim školama i visokim učilištima rijetko predavalo o praktičnim, svakodnevnim ekonomskim temama, već uvelike o teorijskim koncepcijama koje je ‘ekonomskim početnicima‘ teško primijeniti u praksi. Tako je nastao the CORE Project, čija misija je na kreativan način upoznati učenike i studente s onime što ekonomisti trenutno rade, što o tome već znamo i kako na temelju toga donijeti konstruktivan zaključak.

>>>Joseph Stiglitz: Makroekonomski modeli su potrošeni i ne predviđaju krize

Osim toga, modeli za učenje koje su razvili mogu biti dobre smjernice za javno upravljanje, poslovne tvrtke i druge organizacije koje se suočavaju s kompromisima u oblikovanju svojih politika. Karakteristike CORE-a mogle bi se sažeti u četiri osnovne ideje: 1. to je globalna zajednica učenika/studenata, profesora i istraživača; 2. pruža se problemski motivirani način učenja; 3. omogućava se obrada recentnih istraživačkih doprinosa; 4. pružaju se alati za razumijevanje ekonomskog svijeta oko korisnika.

>>>Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dobili priliku učiti i raditi u Zagrebačkoj banci

Iz CORE-a navode da njihov projekt ima globalne razmjere. Svojim razvojem obuhvaća svijet, a istovremeno je otvoren svima i u svakom trenutku.

20. travanj 2024 01:02