Aktualno
StoryEditor

Tjedan u koji smo ušli s niskim cijenama svih žitarica, a posebice pšenice

30. Srpanj 2016.

U ovaj smo tjedan ušli s niskim cijenama svih žitarica, a posebice pšenice. Cijena kukuruza na Chicago Mercantile Exchange-u je pala 6-7 usd/t, sojinog zrna 20 usd/t, dok je rekorder prošlog tjedna bila cijena sojine same koja je pala za 25 usd/t.

Odnos eur/usd je još uvijek nizak i kreće se oko 1,09-1,1 eur/usd što nije još dodatno korigiralo cijene prema dolje.

U SAD-u vlada zabrinutost radi suhog i vrućeg vremena koje bi trebalo potrajati narednih nekoliko tjedana, stoga je vremenska prognoza glavni razlog zbog kojeg cijena kukuruza nije dodatno pala. Istovremeno u Argentini su štrajkali kamionski prijevoznici što je dodatno usporilo izvoz argentinskog kukuruza.

Dugoročno poboljšanje vremenskih uvjeta za  novi urod soje samo je potaknulo da cijene klize sve niže i niže. Istovremeno stručnjaci smatraju da ne možemo očekivati dodatni pad futures-a za sojino zrno i sojinu sačmu.

Zbog prebacivanja iz kratkih u duge pozicije i povoljne vremenske prognoze za narednih mjesec dana soja se pokazala kao trenutno cjenovno najslabija roba na tržištu.

Nakon USDA izvještaja o stanju usjeva koji je izašao još u ponedjeljak ne bilježimo bitnije promjene. Cijene su prestale padati no nije došlo ni do ozbiljnijeg porasta.

Cijene pšenice su nešto više zbog oscilacija cijena u Europi. Ogromne količine francuske pšenice će završiti kao komponenta za stočnu hranu što će rezultirati strašnim padom uvoza kukuruza u EU koji je prošle godine iznosio 13 milijuna t.

U Peruu ukupan iznos ulova ribe kreće se oko 820 000 t što je oko 46% od ukupne kvote. Nakon prerade dobiti će oko 215 000 t ribljeg brašna.

Nameće se pitanje do kada će sezona u Peruu uopće potrajate i hoće li kvota biti ispunjena. Ove nepoznanice potiču blagi porast cijena na tržištu.

Prema raznim izvještajima veće količine ribljeg brašna su prodane već u predsezoni stoga na tržištu neće biti previše slobodne robe što će održavati cijenu na višim razinama.

Prema podacima MSI Ceres oko 70% peruanskog ribljeg brašna odlazi u Kinu dok 46% od ukupnog uvoza ribljeg brašna u Kinu otpada na Peru.

25. travanj 2024 08:55