Aktualno
StoryEditor

Tko je čovjek koji će upravljati s 32,55 milijuna eura za hrvatske startupove

18. Travanj 2019.

Europski investicijski fond (EIF) uložit će 32,55 milijuna eura u hrvatska inovativna poduzeća u okviru fonda Fil Rouge Capital II, stoji u ugovoru koji je danas potpisan u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

Akcelerator će omogućiti Fil Rougeu da uloži u više od 100 hrvatskih novoosnovanih poduzeća, a moći će ulagati i u poduzeća čiji su se proizvodi već dokazali na tržištu.

Za poslovni tjednik Lider sa Stevicom Kuharskim, predstavnikom fonda za investiranje u startupove Fil Rouge Capital, razgovarala je novinarka Kata Pranić.

Kuharski se i sam bavi poduzetništvom, osnivač je nekoliko startupova te vlasnik tvrtke Locodels, koja spaja spaja prijevoznike dostavljače i poslovne subjekte koji imaju potrebu za prijevozom svaki dan. Ta je tvrtka prošle godine povećala prihode osam do devet puta, a budući da su gotovo svi procesi automatizirani, angažman u Fil Rougeu neće puno utjecati na rad tvrtke, tvrdi Kuharski.

- Identificirat ću startupove, komunicirati s njima, prepoznati njihov potencijal, kao i potencijal za činjenje osnovnih pogrešaka - pojašnjava Kuharski svoje primarne zadaće u Fondu.

Nakon tih početnih koraka svi startupovi morat će proći natječajnu proceduru, a investicije će iznositi do 50 tisuća eura za njihovu ranu fazu razvoja te od 800 tisuća do milijun eura za rast i širenje poslovanja.

– Moja pozicija nakon toliko godina iskustva je mentorirati, pomagati i kreirati prilike. Želim pomoći mladim poduzetnicima i ljudima koji žele biti poduzetnici da se osamostale. Vrlo rano sam se odlučio za poduzetništvo; napustio sam studij ekonomije i radio u nekoliko tvrtki kao programer te otvorio obrt i programirao softver za računovodstvo i knjigovodstvo. Moj softver je koristila i velika prijevoznička tvrtka Viator-Vektor kod koje sam stekao iskustvo koje sam iskoristio u svojoj tvrtki Locodels. Treba biti svjestan je da je posao ono što se odrađuje, a pravi izazovi su stvaranje i pružanje prilika, to je nešto u čemu uživam. Mišljenja sam da iskustvo koje sam stekao trebam podijeliti s drugima - kaže za Lider Kuharski koji je 2012. pokrenuo Startup Camp, petodnevni program u kojim uspješni poduzetnici i investitori mentoriraju startupove.

Cijeli razgovor sa Stevicom Kuharskim pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

24. travanj 2024 01:36