Aktualno
StoryEditor

Tko je sljedeći? I njemačka vlada razmišlja o zabrani Huaweijeve 5G mreže

18. Siječanj 2019.

Njemačka vlada aktivno razmišlja o strožim sigurnosnim zahtjevima i drugim načinima kako bi se isključio kineski Huawei iz izgradnje pete generacije (5G) mobilnih mreža, objavio je njemački list Handelsblatt.

Pozivajući se na izvore u vladi, taj list piše da dužnosnici u vladi razmišljaju o postavljanju sigurnosnih standarda koje Huawei ne bi mogao ispuniti, što bi ga odmah onemogućilo za sudjelovanje. Razmatra se također i izmjena njemačkih zakona o telekomunikacijama, ali kao zadnja mjera kojoj bi se pribjeglo.

Takva razmišljanja značila bi promjenu stajališta njemačke vlade iz listopada prošle godine kada je zakonodavcima poručila kako ne vidi nikakve zakonske osnove za isključenje bilo kojeg ponuđača iz predstojeće aukcije 5G mreža, a nakon upozorenja iz Washingtona.

U četvrtak su se oglasili i iz udruženja njemačke industrije BDI, poručivši kako nijedan ponuđač ne bi trebao biti isključen iz izgradnje mobilnih mreža 5G u Njemačkoj ako ne postoje konkretni dokazi protiv njih.

Time su odgovorili na pozive za zabranom Huaweija zbog nacionalne sigurnosti. Iz BDI-ja poručuju da optužbe da Huawei ugrožava sigurnost moraju biti potkrijepljene dokazima.

SAD pripremio zakon protiv Huaweija

U srijedu je dvostranačka skupina zastupnika u Kongresu predstavila prijedlog zakona kojim bi se zabranila prodaja američkih čipova ili drugih dijelova Huaweiju, tvrtki ZTE i drugim kineskim telekomunikacijskim kompanijama koje krše američke sankcije ili zakone o kontroli izvoza.

Zakoni posebno ističu ZTE i Huawei, na koje se sumnjičavo gleda u SAD-u zbog straha da njihove sklopke i ostala oprema mogu biti korišteni za špijuniranje Amerikanaca.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak su poručili da planirani američki zakoni protiv Huaweija, ZTE-a i drugih kineskih kompanija za telekomunikacijsku opremu pripisuju "histeriji" te apeliraju na američke zakonodavce da stopiraju zakone.

Optužbe za špijuniranje

Huawei je, podsjetimo, jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, a naišao je na otpor stranih vlada jer se sumnja da se njihovi uređaji koriste za špijuniranje. Huawei te optužbe na svoj račun niječe. U izjavi su vezano za vijesti iz Njemačke poručili kako nema razumnog razloga da ih se isključi iz gradnje 5G infrastrukture u Njemačkoj, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta.

Njemački ministar unutarnjih poslova poručio je pak kako se protivi zabrani pristupa 5G infrastrukturama bilo kojoj tvrtki. Ipak, mogao bi razmotriti nametanje strožih uvjeta, javlja BBC, pozivajući se na izvještaje iz Njemačke. SAD, Australija i Novi Zeland su svi već zabranili lokalnim tvrtkama koristiti Huawei, a u međuvremenu, i Velika Britanija razmatra situaciju s Huaweijem.

U četvrtak je pak kineski ambasador u Kanadi upozorio na velike posljedice ako ta zemlja zabrani Huaweiju izgradnju 5G mreže. Te dvije zemlje su u svojevrsnom diplomatskom ratu nakon što je kineski sud ovog mjeseca Kanađanina osudio na smrt zbog krijumčarenja droge.

To se pak dogodilo nakon što je Kanada uhitila Meng Wanzhou, čelnicu Huaweija i kćer osnivača tvrtke. SAD pak poručuje kako oni istražuju Huawei zbog krađe informacija o poslovanjima američkih tvrtki, a optužuju ih i za izbjegavanje sankcija vezanih za poslovanje s Iranom.

19. travanj 2024 02:39