Aktualno
StoryEditor

‘To su naši novci‘: Klarin u inicijativi protiv zakona o financiranju lokalne samouprave

10. Listopad 2017.

Načelnik Općine Tisno (SDP) Ivan Klarin rekao je utorak u Šibeniku da je počeo razgovore s gradonačelnicima i načelnicima općina na otocima sa ciljem da pokušaju spriječiti prihvaćanje nacrta novog Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, kojim bi se, smatra, otočanima oduzelo 16 posto sredstava od prihoda od poreza na dohodak, a kojeg su dobivali proteklih 16 godina.

Prijedlogom zakona kojeg je nedavno najavio ministar financija Zdravko Marić, u prihodu od poreza na dohodak udio općina i gradova bio bi 60 posto, županije bi sudjelovale sa 17 posto, udio za decentralizirane funkcije šest posto, a udio za fiskalno izravnanje 17 posto.

>>>Nezavisnost Katalonije: Trenutak odluke

- Prijedlog zakona napisan je tako da je napad na otočne gradove i općine zakamufliran, a naštetit će njihovom razvoju i standardu 116.000 građana koji na otocima žive, izjavio je Klarin na konferenciji za novinare u Šibeniku. Dodao je kako "nije prošao Zakon o porezu na nekretnine, pa je Marić morao smisliti nešto novo", procijenivši da će "izgubiti 16 posto svojih prihoda koje su koristili za izgradnju infrastrukture".

- U slučaju Općine Tisno riječ je oko 1,5 milijuna kuna godišnje koje smo koristili za izgradnju riva. To su naši novci, jer prihod od poreza na dohodak plaćaju svi građani, a sad bi ga pod krinkom fiskalnog izravnavanja dali općinama i gradovima u kojima HDZ uhljebljuje svoje kadrove i u kojima se ne prihoduje ništa, ustvrdio je Klarin. Rekao je i da "takve jedinice lokalne samouprave ne služe ničemu, a vladajući ih se ne usude ukinuti da ne bi izgubili glasove na izborima".

Nacrtom Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave koji bi do Sabora trebao doći za koji tjedan, uz negativan utjecaj na standard otočnog stanovništva potiče se i njegovo iseljavanje, smatra Klarin.

- Imat ćemo na raspolaganju manje novaca za podizanje životnog standarda naših stanovnika. Otočne općine su zbog turizma gospodarski razvijene i sad bi trebale financirati one u kojima se ništa ne radi. Takvih općina ima i u našoj županiji, rekao je načelnik općine Tisno.

>>>U srijedu se osniva istražno povjerenstvo za Agrokor i biraju ustavni suci

Rekao je i kako je o ovom problemu već razgovarao s Ivanom Marković (SDP), gradonačelnicom Supetra na Braču i još nekim otočnim načelnicima, te je pozvao ‘kolegu‘ Tonija Turčinova, načelnika susjedne Općine Murter-Kornati, koji je nedavno postao dopredsjednik Hrvatske demokršćanske stranke.

- Nadam se da će i Turčinov shvatiti kako je prijedlog novog Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave izrazito loš za otočane, reko je Ivan Klarin.

27. travanj 2024 01:54