Aktualno
StoryEditor

Tolušić: Hotelijeri koji ne nude hrvatske proizvode rade sebi na štetu

20. Travanj 2018.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak u Dubrovniku na manifestaciji ‘Naše domaće, sada i ubuduće‘ kako bi hotelijeri i hotelski lanci u Hrvatskoj trebali više koristiti hrvatske proizvode, a oni koji to ne čine dugoročno rade sebi na štetu.

Turisti znaju prepoznati kvalitetu hrane, kao što prepoznaju kvalitetu restorana, usluge ili smještaja te stoga žele domaće i autohtono, rekao je Tolušić.

- Razgovaramo s hotelijerima i hotelskim lancima. Mnogi od njih koriste hrvatske proizvode i to turisti prepoznaju. Bilo bi normalno da se u hotelima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nude vina s ovog područja, ne samo zato što su lokalna, nego jer su kvalitetna. Oni koji budu tako radili imat će u budućnosti puno bolje rezultate, izjavio je ministar.

>>>Tolušić: Uz novih 500 milijuna eura učinci se moraju vidjeti kroz iduću godinu ili dvije

Dodao je kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji poljoprivreda i turizam idu zajedno i dobro su spojeni, ali i da se uvijek može bolje.

- Ova županija ima vrhunske poljoprivredne proizvode koje može plasirati u turizmu. Ministarstvo će pomoći novčanim sredstvima, zakonima, savjetom i promocijom, rekao je Tolušić.

Naglasio je kako je, osim zakonodavnih aktivnosti i raspodjele novca, jedan od glavnih zadataka Ministarstva poljoprivrede popularizacija i bolja prezentacija hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

- Obilazimo sve županije. Učinci su vidljivi jer ljudi prepoznaju što je hrvatsko i kvalitetno, rekao je Tolušić.

>>>Tolušić: Nemojte više nikada kukati o uvozu, mi diktiramo potrošačke trendove

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako na stolovima treba biti domaća hrana te da županija pomaže lokalnim OPG-ima, ali problem je s nepovoljnim indeksom razvijenosti.

- Jasno nam je da slabije razvijena područja imaju prioritet, ali mora postojati mjera između solidarnosti i potrebe ostalih da se razvijaju, istaknuo je Dobroslavić.

Na dubrovačkom izdanju manifestacije ‘Naše domaće, sada i ubuduće‘, predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije te hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti Europske unije. Održane su radionice Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o novim mogućnostima financiranja iz Programa ruralnog razvoja. Po završetku manifestacije otvoren je 5. vinski festival ‘Dubrovnik Festiwin‘.

19. travanj 2024 19:05