Aktualno
StoryEditor

Tolušić: Na proljeće prvi natječaji za zakup državnog zemljišta

21. Rujan 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ocijenio je u četvrtak da će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu rezultirati smanjenjem neobrađenih poljoprivrednih površina i olakšati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Tolušić je u četvrtak sa županom Karlovačke županije Damirom Jelićem i suradnicima raspravio niz tema bitnih za ruralni razvoj, pri čemu je istaknuo da će novi zakon, koji bi u Saboru trebao biti usvojen tijekom aktualnog zasjedanja, rezultirati smanjenjem neobrađenih površina.

>>>Tolušić europarlamentarcima: EU treba pojednostavniti poljoprivrednu politiku

Uvjeren je da će na temelju novog zakona i plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, prvi natječaji za zakup državnog zemljišta biti objavljeni na proljeće, tako da će prioritet imati općine i gradovi, jer, uvjeren je Tolušić, oni mogu bolje voditi zemljišnu politiku nego središnja država.

Na sastanku se razgovaralo i o slatkovodnom ribarstvu, komasaciji, Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije, minsko-sumnjivom području u šumama, te su ministru predočeni konkretni projekti poput gradnje pogona prerade slatkovodnih riba s 250 mogućih radnih mjesta kao i više projekata iz povrtlarstva.

>>>Indeks razvijenosti: U javnoj raspravi prijedlog izmjena Zakona o regionalnom razvoju

Odgovarajući novinarima na pitanje o štetama zbog elementarnih nepogoda, Tolušić je rekao da je u tijeku natječaj za sredstva namijenjena obnovi uništenih poljoprivredni potencijala, što se odnosi na štete od požara, poplava ili tuče te da vjeruje da će novac poljoprivrednicima biti isplaćen na proljeće.

"Ministarstvo poljoprivrede će kroz mjere ruralnog razvoja u stopostotnom iznosu financirati trajne nasade koji su potpuno uništeni u elementarnoj nepogodi, također i ako je nekome uništen traktor ili gospodarski objekt. Natječaj je otvoren i prijave će se početi prikupljati s početkom listopada, pa sve do prosinca i svi se stignu pripremiti", rekao je Tolušić.

>>>Moratorij na prodaju poljoprivrednih zemljišta strancima istječe 2020.; Most za izmjene zakona

Za ostale štete, na obiteljskim kućama i stanovima, Tolušić je rekao da ih ni jedna zemlja ne može sve nadoknaditi u uvjetima elementarnih nepogoda zbog očiglednih klimatskih promjena i pozvao poljoprivrednike da koriste mjeru "osiguranje" koja se financira iz fondova Europske unije.

Unutar te mjere, poljoprivrednicima se subvencionira trošak 65 posto police osiguranja, do iznosa od 75.000 eura, a korisnik plaća svoj dio tek kad dobije subvenciju Ministarstva.

17. travanj 2024 19:29