Aktualno
StoryEditor

TOP 5: Najvažnije vještine koje danas mora steći svaki menadžer

23. Ožujak 2019.

Meke vještine postale su svojevrsna mantra u menadžerskom svijetu, trend koji je u kratkom vremenu promijenio koncept upravljanja i vođenja kompanija, a posljedično otvoren je golem broj internih i eksternih akademija za ‘leadership‘ u Hrvatskoj. Direktore su zamijenili menadžeri, menadžere lideri. Čak i ako ste u srednjoj upravljačkoj korporativnoj struji, morate biti lider jer se to danas od vas očekuje.

No koliko god meke vještine radnu sredinu čine ugodnijom za sve dionike korporativne hijerarhijske ljestvice, ne treba zaboraviti da se one u poslovnom kontekstu ponajprije razvijaju kako bi se podignula razina efU Hrvatskoj još nije razvijena svijest o važnosti utjecaja odličnog vođenja na vrijednost kompanije na tržištu i sustavno nam nedostaje izvrsnih menadžera, tvrdi stručnjakinja za ljudske potencijale (HR) i direktorica tvrtke za savjetovanje o HR-u Studio 5 Irena Jolić Šimović: 

– Vještine vođenja izrazito su važne za gospodarstvo u cjelini. Kad bismo zamislili da većinu hrvatskih kompanija vode lideri s pet globalno najvažnijih vještina, utjecaj na rast gospodarstva bio bi golem. Stoga treba poticati i razvijati liderske i menadžerske vještine sustavno i bez rezerve – smatra Jolić Šimović.

Bez kojih se to kompetencija danas ne može upravljati? U nedavnom istraživanju Centre for Creative Leadershipa tisuću izvršnih menadžera iznijelo je svoje mišljenje. Eto kojih pet najvažnijih vještina su oni izabrali:

  1.  Komunikacija na najvišoj razini (executive communication) – jasno izražavanje ideja i upotreba komunikacijskih vještina kako bi se postiglo zajedničko razumijevanje.
  2. Ostvarivanje rezultata (execution and results) – iskorištavanje resursa za postizanje ključnih ciljeva te jasno delegiranje i odgovornost za posebno važne ciljeve.
  3. Utjecaj (influence) – inspirirati i motivirati druge u timu za postizanje zajedničkih rezultata.
  4. Strateška perspektiva (strategic perspective) – postizanje balansa strateške perspektive između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.
  5. Rad na pomicanju granica (working across boundaries) – kolaboracijsko vođenje timova te uspostavljanje kolaboracijske kompanijske kulture i zajedništva.

Izvor: Centre for Creative Leadership

30. travanj 2024 01:31