Aktualno
StoryEditor

Traži se masovna grobnica u dvorištu Učiteljskog fakulteta

20. Srpanj 2018.

Početkom tjedna u dvorištu zagrebačkog Učiteljskog fakulteta osvanule su policijske trake koje priječe prolazak cijelim južnim i jugoistočnim zelenim površinama oko fakulteta, a potom je i bager krenuo s iskapanjem. Sve te aktivnosti koje plijene pozornost svih koji prolaze Gagarinovim putom dio su terenskog istraživanja koje provodi Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja ne bi li pronašla posmrtne ostatke žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

"Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN, broj: 143/2012) i prikupljenih vlastitih saznanja, u ponedjeljak 16. srpnja 2018. godine započela je postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije u Gradu Zagrebu na lokaciji Savska 77, zbog saznanja da bi se na istoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Sukladno predmetnom Zakonu, Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je i koordinator terenskog istraživanja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija koje provode zadaće iz djelokruga svoje zakonske nadležnosti," opisali su nam o kakvim je aktivnostima riječ iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na tom su području već provedena istraživanja, teren je pregledan georadarom, a pronjuškali su ga i cadaver psi, doznajemo iz ministarstva, a kazali su nam i kako će predviđeno trajanje aktivnosti ovisiti o dinamici radova i o stanju nalaza na terenu.

[caption id="attachment_352721" align="aligncenter" width="750"] Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Čini se kako posmrtni ostaci još nisu pronađeni jer su od početka radova otkopane i ponovno zatrpane dvije velike rupe. Službenih informacija još nema.

Još prije deset godina DORH, odnosno zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan zatražio je od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da istraži zločine koje su komunisti počinili 1945. godine u dvorištu Savske ceste 77. Prema informacijama koje su javno poznate, postojali su svjedoci zločina iz 1945. koji su počinjeni u Savskoj 77.

Od 918 lokacija mogućih, neregistriranih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje istražuje Uprava za zatočene i nestale, 44 lokacije se nalaze na području Grada Zagreba. Tijekom 2018. pokrenuta su istraživanja za 243 lokacije, od kojih je 20 na području Zagreba.

Sumnja se kako je u dvorištu današnjeg Učiteljskog fakulteta u svibnju 1945. godine pogubljeno oko 300 zarobljenih njemačkih i hrvatskih vojnika, među kojima su bili mnogi ranjenici. Naime, prije no što se tu nastanio fakultet i osnovna škola, na adresi Savska 77 nalazila se Gimnazija sestara milosrdnica, a tijekom Drugog svjetskog rata ona je pretvorena u njemačku vojnu bolnicu. Osim iz te bolnice, žrtve su vjerojatno dovedene i iz ozloglašenog zatvora koji se nalazio u Savskoj 60. Zgrada zatvora srušena je oko 1960. i pokraj tog je mjesta sagrađen okrugli paviljon Slovenijalesa (kasnije Croatialesa).

Stanovnici Vrbika svjedočili su velikoj iskopanoj jami pravilnog oblika, a neki su čuli pucnjeve i zapomaganje tijekom noći. Neka svjedočenja govore i o tome kako su iza bodljikave žice bili i zarobljenici s križnog puta.

Cijela akcija se i provodi jer je 9. veljače ministarstvu dostavljen e-mail fizičke osobe koja je s njima podijelila svoja saznanja o postojanju masovne grobnice na toj adresi, doznaje se od Ministarstva hrvatskih branitelja koji iskapanja provodi u suradnji s MORH-om, MUP-om i brojnim drugim službama. Nakon prikupljanja dodatne dokumentacije po raznim institucijama, krajem ožujka cadaver psi su markirali pet lokacija, a potom je krajem travnja na teren izašao i georadar. Sve je to dovelo do početka iskapanja kojem sada svjedočimo.

[caption id="attachment_352723" align="aligncenter" width="750"] Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Dok traju iskapanja, brucoši na klupi u društvu roditelja ispunjavaju Upisne listove i ne obaziru se previše na zvukove bagera u kojima odzvanjaju i zvuci jezive prošlosti.

Još prije deset godina o grobnici u Savskoj 77 za Večernji list govorio je Ivica Relković, tadašnji predsjednika Hrvatskog odgovornog društva (HOD). Njegova želja tek se danas ostvaruje.

– Šokiralo nas je da u Zagrebu i okolici možda postoje masovne grobnice, a ništa nije istraženo. Neki izvori govore da je u mjesec dana pobijeno desetak tisuća ljudi, i to u gradu u kojem nije bilo velikih borbi ili direktnih sukoba dviju vojski. Zastrašuje da studenti, učenici i ostali u samom centru grada hodaju, a djeca se iz obližnjeg vrtića igraju uz masovnu grobnicu veliku, možda, poput Ovčare. Takvo se što mora istražiti. Iskopavanje je tehnički lako jer je ondje travnjak. Pa i ako se ondje i ništa ne nađe, s toga će se mjesta skinuti stigma, rekao je.

Pitanje je samo skida li se stigma ili se tek stvara nova s obzirom na to da nove generacije ni ne slute o mračnoj prošlosti koja se vezuje uz Savsku 77 i brojna druga mjesta po gradu i državi.

24. travanj 2024 22:42