Aktualno
StoryEditor

FOTO: Treće okupljanje Deloitte Private kluba

28. Lipanj 2017.

Održano je treće okupljanje Deloitte Private kluba koji je zamišljen kao platforma za komunikaciju i poslovne vlasnika najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj u opuštenoj atmosferi, a tema večeri bio je nogomet.

Prema riječima Natka Sertića, lidera ove inicijative, Deloitte Private klub je platforma koja okuplja poslovnu zajednicu u neformalnom ambijentu, a čiji je smisao više druženje nego konkretne poslovne teme.

- Deloitte Private klub je platforma koja okuplja poslovnu zajednicu u neformalnom ambijentu, a čiji je smisao više druženje nego konkretne poslovne teme. Na svakom eventu odaberemo temu koja bi ljudima mogla biti zanimljiva, pa tako planiramo i nastaviti. U pitanju nije čisti biznis, već uz njega tu ima sporta, glamura i ostalog, kazao je Dražen Nimčević, partner u Deloitteu.

>>>Deloitte: Svega 4 posto žena u svijetu na položaju CEO i predsjednika uprave

Iako je Deloitte prepoznat kao revizor za velike tvrtke, neki od njihovih klijenata upravo su najveći europski nogometni klubovi. Deloitte u sportskoj industriji radi na dosta zanimljivih projekata kao što su izrade strategije, konzultacije pri izradi novih zakona o sportu, pomoć pri realizaciji projekata, te komercijalizacija poslovanja.

Na druženju je Deloitteov menadžer i proslavljeni sportaš Gordan Kožulj predstavio rezultate Deloitte novčane nogometne lige, koja ove sezone slavi svoju dvadesetu sezonu postojanja, a riječ je o istraživanjima sposobnosti nogometnih klubova da generiraju prihode.

Ligu čini 20 najuspješnijih svjetskih klubova, a kada je u sezoni 1996/1997 rađena prva analiza prihod najuspješnijih klubova bio je jednu milijardu eura, dok danas ti prihodi iznose 7.4 milijardi eura, što pokazuje koliko je sportska industrija napredovala.

>>>Deloitte: U regiji srednjoistočne Europe ima 49 milijardi eura nenaplativih kredita

U zadnjih 20 godina postoje oni klubovi koji su konstantno među 20 najboljih na Deloitteovoj ljestvici, to su 4 engleska kluba (Manchester United, Arsenal, Liverpool i Tottenham), 3 talijanska (Milan, Inter, Juventus), 2 španjolska (Barcelona i Real Madrid) i 1 njemački (Bayern München). Na prvom mjestu liste uvijek su se izmjenjivali Real Madrid i Manchester United. Iako je Real Madrid držao prvo mjesto najuspješnijeg poslovnog nogometnog kluba posljednjih 11 godina, u sezoni 2015/2016 na čelo je zasjeo Manchester United.

Zanimljiva činjenica koju je Kožulj iznio jesu predviđanja koja kažu da Manchester iduće godine možda neće zadržati prvo mjesto i to zbog razloga koji nije pod njihovom kontrolom. Naime, proces izlaska Velike Britanije iz EU-a, tzv. Brexit, reflektira se na tečajni odnos funte i eura, stoga će prihodi Manchester Uniteda biti značajno manji zbog slabljenja funte u kontekstu odnosa na druge klubove iz Euro zone.

>>>Deloitte objavio natjecanje za 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki

Na druženju je održana i kratka neformalna panel diskusija u kojoj su, osim Dražena Nimčevića, sudjelovali proslavljeni hrvatski nogometaši Joško Jeličić i Ivan Kos koji su nakon nogometne karijere postali uspješni u poslovnom svijetu, a komentirali su poslovanje nogometnih klubova u Hrvatskoj u odnosu na suvremeni svijet.

Šećer na kraju druženja bila je prijateljska nogometna utakmica u kojoj su snage odmjerile nogometne legende protiv Deloitteova tima.

19. travanj 2024 02:14