Aktualno
StoryEditor

Treći kvartal, trostruki porast dobiti Rosnefta

07. Studeni 2018.

Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft izvijestio je o trostruko većoj neto dobiti u trećem kvartalu zahvaljujući većoj proizvodnji i višim cijenama nafte, koji su zasjenili značajan otpis imovine u segmentu prerade i prodaje.

Rosneftova je neto dobit u razdoblju od srpnja do rujna poskočila na 142 milijarde rubalja (1,88 milijardi eura).

U odnosu na prethodno tromjesečje neto dobit smanjena je 37,7 posto, pri čemu u kompaniji ukazuju na otpis u odjelu prerade i prodaje u iznosu 133 milijarde rubalja, napominjući da cijene energenata u Rusiji rasle sporije od cijena sirove nafte na svjetskim tržištima. Dodatni im je uteg bio slabiji rubalj.

>>> ‘Divlje‘ cijene nafte usedmerostručile dobit Rosnefta

Vlada u Moskvi traži od naftnih kompanija da zauzdaju politički osjetljivi rast maloprodajnih cijena energenata, napominje Reuters.

Rosneftovi su prihodi u trećem tromjesečju uvećani 53 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 2.286 milijardi rubalja.

Tvrtka je u trećem kvartalu povećala dnevnu proizvodnju nafte za 3,4 posto na godišnjoj razini.

Rosneft je u proteklom razdoblju kupio nekoliko tvrtki u matičnoj Rusiji i u inozemstvu, nagomilavši ogroman dug, piše Reuters.

U svibnju su najavili plan smanjenja duga za minimalno 500 milijardi rubalja u ovoj godini, dijelom kroz prodaju imovine koja ne spada u temeljnu djelatnost.

U poslovnom izvješću objavljenom u utorak nisu naveli visinu neto duga. Analitičari u moskovskoj brokerskoj tvrtki BCS procjenjuju ga na 71,7 milijardi dolara, izračunavši da je na tromjesečnoj razini smanjen za oko osam posto.

>>> Više cijene nafte pomogle Rosenftu udvostručiti dobit

Nakon uvođenja sankcija koje su im zatvorile pristup tržištima na Zapadu, Rosneft se prebacio na avansna plaćanja s međunarodnim trgovcima poput Trafigure.

U Rosneftu navode da im je Venezuela na dan 30. rujna dugovala 3,1 milijardu dolara, 500 milijuna dolara manje nego na kraju lipnja. Također su objavili kako su 30. rujna prema ugovorima o avansnim plaćanja trgovcima bili dužni 26,8 milijardi dolara, u odnosu na 29,3 milijardi koliko su dugovali na kraju lipnja.

20. travanj 2024 00:33