Aktualno
StoryEditor

Trgovački sud istovremeno otvorio i zaključio stečaj nad tvrtkom Ivića Pašalića

25. Listopad 2017.

Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka nad Kapital konzaltingom, tvrtkom Ivića Pašalića, savjetnika bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta tvrtka s gotovo 2,9 milijuna kuna utvrđenog duga brisati iz sudskog registra.

>>>Pašalić zatražio razrješenje s visoke dužnosti u HGK, kaže da se mora posvetiti svojoj tvrtki (2016.)

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog u kolovozu kojim se Pašalić pozivao da kao zastupnik Kapital konzaltinga u zakonskom roku preda popis imovine i obveza svoje tvrtke. Istim sudskim oglasom bili su pozvani i vjerovnici Kapital konzaltinga da do sredine rujna predlože otvaranje stečajnog postupka, a budući da se Pašalić i njegovi vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je zaključio da je Kapital konzalting nesposoban za plaćanje te je po službenoj dužnosti donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Obveze od čak 257 milijuna kuna

Tvrtka Kapital konzalting registrirana je u lipnju 2002. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i Pašalićem kao jedinim osnivačem. U predmetu poslovanja Kapital Konzaltinga navodi se proizvodnja piljene građe, ali i poslovanje nekretninama, izdavačka djelatnost, ispitivanje tržišta i javnog mnijenja, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem i promidžba – reklama i propaganda.

>>>Pašalić dao ostavku, Smiljanić novi predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK

Prema posljednjem financijskom izvješću predanom Fini, Pašalićeva je tvrtka prošlu godinu završila s 2,56 milijuna kuna gubitka, dok je prethodne 2015. imala dobit nešto veću od 150.000 kuna.

Prije istovremenog otvaranja i zaključenja stečajnog postupka, početkom 2014. bila je sklopljena i predstečajna nagodba Kapital konzaltinga i to nakon dvogodišnje blokade računa i s nagomilanim obvezama od čak 257 milijuna kuna. Kako se tada u medijima navodilo, Hypo Leasing Kroatien je od Pašalića potraživao oko 254 milijuna kuna te je prihvatio plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji je Pašalić predložio u srpnju 2013. kojim se odriče 40 posto svojih potraživanja, odnosno 107 milijuna kuna.

>>>Ivića Pašalića zbog afere oko Hypa čeka optuženička klupa u Austriji

Preostalih oko 147 milijuna kuna Pašalić je navodno namjeravao banci vratiti prepuštanjem svojih 250 neprodanih nekretnina, od toga 192 stana sagrađena u naselju O2 u Odranskoj Zavrtnici pokraj Zagreba. U planu je bilo predviđeno i uknjiženje Hypa na 15 vila s bazenima koje je Kapital konzalting sagradio u istarskom Paradižu kraj Vodnjana.

25. travanj 2024 15:37