Aktualno
StoryEditor

Trgovačkoj sutkinji dojadilo čekati DORH

01. Prosinac 2018.

Pune četiri godine prošle su od katastrofalne poplave u Posavini do prve presude o odgovornosti. Dok više od tisuću privatnih tužbi još skuplja prašinu u ladicama općinskih sudova i čeka stajalište Državnog odvjetništva, sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku Mirjana Baran shvatila je da je to zapravo čekanje Godota i donijela presudu u tužbi vinkovačke tvrtke Šimun.

Presudila je da je za poplavu kriva – država. Nije prihvatila stajalište obrane da je bila riječ o elementarnoj nepogodi izazvanoj višom silom jer voda nije prodrla preko nasipa, nego su nasipi kod Račinovaca i Rajeva Sela probijeni zbog lošeg i nemarnog održavanja Hrvatskih voda. Stoga država treba tvrtki Šimuni platiti 3,6 milijuna kuna zbog štete i nadoknaditi sudske troškove. Sutkinja Baran donijela je sličnu odluku u obliku međupresude prema tužbi Amazona iz Gunje, koji traži 8,3 milijuna kuna.

Presuđena je odgovornost države. Potvrdi li tu odluku viši sud, tek će se onda vještačiti iznos kazne. Pa, makar (još) nije dokazana urbana legenda o iskopavanju šljunka iz nasipa koji se prodavao za gradnju Slavonike, i ove (zasad nepravomoćne) presude velik su korak u smjeru nezavisnosti hrvatskoga (trgovačkog) sudovanja.

27. travanj 2024 06:20