Aktualno
StoryEditor

Trudeau predstavio zakon za legalizaciju marihuane u Kanadi

15. Travanj 2017.

Kanadska liberalna vlada u četvrtak je predstavila dugo očekivani zakon s ciljem legalizacije marihuane do srpnja 2018., što kanadskog premijera, Justina Trudeaua dovodi korak bliže ka ostvarenju predizbornih obećanja.

Ako zakon bude izglasan, Kanađani će moći kod sebe imati do 30 grama suhog ili svježeg kanabisa. Osim toga, zakon će im dozvoliti da sami uzgajaju tu biljku do maksimalno četiri sadnice, a moći će ju kupovati i kod licenciranih trgovaca, prenosi Business Insider.

>>>Posao s kanabisom doseže rekordne brojke u SAD-u, a Kanada kreće s legalizacijom

Zakon predviđa i oštre kazne do 14 godina zatvora za ilegalnu prodaju i distribuciju marihuane ili za prodaju maloljetnicima.

Sukladno zakonu, posjedovanje količine veće od 30 grama rezultirat će zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina, ovisno o količini.

Prilikom predstavljanja zakona, četiri federalna ministra naglasila su kako su ciljevi legalizacije dvojaki, prvi je smanjiti dobit od prodaje marihuane kod organiziranog kriminala, drugi je ograničiti pristup marihuani za maloljetnike zbog teških kazni.

Ministar javne sigurnosti, Ralph Goodale, rekao je kako policijske snage potroše godišnje do 3 milijarde dolara u borbi s ilegalnom prodajom i konzumacijom marihuane, a u zapadnom svijetu, najveći udio korisnika marihuane zauzimaju kanadski tinejdžeri.

>>>Tržište marihuane u Americi eksplodiralo brže i jače od ‘dot-com booma’

Zakoni propisuju da osoba kako bi kupila marihuanu mora imati najmanje 18 godina, ali svaka pokrajina će moći odrediti veću dob ako želi. Ključna komponenta ovog zakona je i smanjivanje broja vozača pod utjecajem marihuane, s obzirom na to da će policija imati ovlasti primijeniti oralni test na drogu tijekom rutinskih zaustavljanja vozača ako posumnjaju da je pod utjecajem droge.

- Ponavljam da će upravljanje vozilima pod utjecajem droge i dalje biti zabranjeno, rekla je ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould.

Zakon definira stroge propise vezane uz oglašavanje, marketing i brendiranje legalne marihuane tako da ne smije imati utjecaj na mlade.

Predviđanja kažu da bi zakon trebao biti izglasan jer su i desna i lijeva strana pokazale podršku. Ako zakon prođe, Kanada će biti prva članica zemalja G7 koja je legalizirala rekreacijsko korištenje marihuane. Trenutno jedina država na svijetu u kojoj je u potpunosti legalno koristiti marihuanu u rekreativne svrhe je Urugvaj.

>>>Njemački parlament jednoglasno legalizirao medicinski kanabis

Ipak, ovaj zakon bi mogao potencijalno povući sa sobom međunarodne posljedice. Kanada je potpisnica tri međunarodna ugovora koji zahtijevaju kriminalizaciju korištenja marihuane u osobne svrhe. Kanadski putnici koji se zapute u SAD bi mogli imati problema na granici jer im može biti zabranjen ulazak u zemlju ako granični policajci utvrde da su pušili marihuanu u povijesti.

Na pitanje novinara o tome što Kanađani trebaju odgovoriti američkim graničarima kada ih upitaju jesu li pušili marihuanu, ministar Goodale je naglasio da ne bi smjeli lagati.

- Svaka suverena zemlja ima mogućnost da sama donosi odluke, zaključio je.

19. travanj 2024 13:37