Aktualno
StoryEditor

Trump: NATO je zastario, još članica će napustiti EU

16. Siječanj 2017.

Donald Trump je u dva, za njega uobičajeno prpošna intervjua zaprijetio carinama BMW-u, najavio "dobar posao" s Rusijom, NATO proglasio izlišnim i predvidio da će druge članice krenuti smjerom Ujedinjenog Kraljevstva i izaći iz Europske unije.

>>>Njemački odgovor Trumpovim prijetnjama BMW-u: Slabljenjem drugih nećete postati snažniji

U salvi prijepornih izjava, najžešću su kritiku pretrpjeli Europska unija, koju je Trump nazvao "u suštini vozilom Njemačke" i kancelarka Merkel, čiju je prošlogodišnju politiku otvorenih granica nazvao "katastrofalnom greškom".

Novoizabrani američki predsjednik je u zajedničkom intervjuu za njemački Bild i Times of London najavio velike promjene u transatlantskim odnosima, uključujući ukidanje sankcija Rusiji uvjetovano dogovorom o smanjenju nuklearnog arsenala.

Trump je u razgovoru za Bild predvidio da će Brexit biti uspješan, portretirajući  EU kao "alat njemačke dominacije" čija je svrha pobijediti SAD u međunarodnoj trgovini. "Iz tog razloga, ja sam prilično indiferentan hoće li EU ostati zajedno," rekao je.

"Dobar posao s Rusijom"

Od drugih značajnijih komentara predsjednika čija je inauguracija 20. siječnja, ističe se ocjena da je "odluka administracije Georgea W. Busha o invaziji na Irak možda najgora u povijesti SAD-a" i najava da će po preuzimanju dužnosti nastaviti s korištenjem Twittera "kako bi izbjegao tisak i komunicirao direktno sa sljedbenicima."

Istovremeno je za The Times pokazao interes  za "dobre poslove s Rusijom", poigravajući se s idejom ukidanja sankcija Kremlju uvedenih nakon anektiranja Krima u 2014. godini. Ponovljene su i prijašnje kritike NATO saveza: "On je izlišan, prvo jer je dizajniran prije puno puno godina, drugo jer zemlje ne plaćaju koliko bi trebale i treće jer se ne nosi s terorizmom," rekao je.

>>>Mark Burnett: Kralj televizije koji je ustoličio Trumpa

Uz pohvale referendumskoj odluci Britanaca o izlasku iz EU, dolazeći predsjednik je ocijenio da će Brexit u konačnici biti uspješan. "Ako pitate mene, još će zemalja izaći," izjavio je i dodao da odmah po preuzimanju dužnosti namjerava dogovoriti trgovinske sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Bloomberg piše da komentari objavljeni u nedjelju ostavljaju malo sumnje u praktičnu primjenu smjernica najavljenih tijekom Trumpove predsjedničke kampanje, što ga u smislu protivljenja migraciji, prihvata izbjeglica i otvorenog zagovaranja protekcionizma stavlja u više-manje direktnu opreku s njemačkom kancelarkom Merkel.

>>>Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

19. travanj 2024 12:06