Aktualno
StoryEditor

Tržište 3D ispisa do 2021. doseći će gotovo 10 milijardi eura, a regulative još nema

24. Lipanj 2018.

Otkako se pojavila tehnika 3D ispisa njezinu disruptivnu moć u svojoj industriji osjetili su mnogi, ali dok val promjena zahvaljujući toj tehnologiji na tržištu još buja, javljaju se alarmi da bi trebalo popuniti regulativne rupe. Posebice stoga što je interes za 3D ispis uzavreo. Izvješće Europske komisije sugerira kako će tržište 3D ispisa do 2021. godine dosegnuti 9,64 milijarde eura.

>>> VIDEO: Kuće iz 3D printera mogle bi riješiti stambeno pitanje milijardi ljudi

Bugova Mreža za IT profesionalce upozorava na potrebu da se što prije ponude konkretni odgovori na otvorena pitanja u području prava intelektualnoga vlasništva i građanskopravne odgovornosti trodimenzionalnog ispisa.

>>> Polajnar: HP trenutno printa matične stanice, za par godina vidjet ćemo možemo li napraviti bubrege

Pravna regulativa morat će precizno definirati tko je odgovoran ako 3D ispisan predmet ozlijedi nekog; dizajner, vlasnik ili proizvođač pisača ili osoba koja je ispisala predmet.

Jasnija pravila spriječit će i krivotvorenje, a nužno je i postaviti pravni okvir za enkripciju i zaštitu datoteka kako bi se spriječila nezakonita preuzimanja i reprodukcija predmeta. Pritom se očekuje i određivanje naknada autorima kako bi građani legalno mogli ispisivati što žele.

16. travanj 2024 19:06