Aktualno
StoryEditor

‘Turistizacija‘ ugrožava način života u starim gradskim jezgrama

23. Listopad 2018.

Porast dolazaka turista u stare povijesne gradske jezgre ugrožava način života u njima te treba osmisliti model koji neće voditi nestanku "našeg identiteta" u tim jezgrama, upozoreno u utorak na konferenciji u Splitu pod nazivom ‘Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom‘, koju je organizirala Slobodna Dalmacija.

- Pitanje starih gradskih jezgri i povijesnih gradova je temeljno pitanje našeg identiteta. Suočavamo se sa stalnim odlaskom stanovništva iz tih jezgri, a odlazak stanovništva znači gubitak našeg načina života. Kada gubimo naš način života, onda gubimo i naš identitet, rekao je na konferenciji državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Pronalak rješenja za stare gradska jezgre

On je istaknuo kako u procesu ‘turistizacije‘ velik broj gostiju dolazi u stare gradske jezgre i oni, kako se izrazio, dramatično opterećuju infrastrukturu u tim gradovima i utječu na promjenu životne svakodnevice.

- U starim gradskim jezgrama, osobito ljeti, stalnim stanovnicima život postaje nepodnošljiv, jer u snažnim procesima ‘turistizacije‘ nismo dobili samo velik broj turista nego stare gradske jezgre koje više nisu podređene životu lokalnog stanovništva nego su u cijelosti podređene turistima, kazao je Poljičak.

Naglasio je kako smo pred velikim izazovom pronalaženja rješenja za stare gradska jezgre koje ne bi bilo usmjerno protiv turizma.

- Moramo napraviti planove upravljanja starim gradskim jezgrama i Ministarstvo kulture je spremno pomoći, ali to je prije sveg zadaća gradova. U tim planovima nužno je pronaći rješenja kako doći do optimalne distribucije posjetitelja, kako doći do održivog razvoja i što učiniti da gradovi ne žive samo sezonski u ljetnom razdoblju, rekao je Poljičak.

>>>Dubrovnik se našao na nezahvalnom popisu gradova koje treba izbjegavati

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matošić je istaknuo kako stare gradske jezgre ne smijemo prenapučiti posjetiteljima, ali je istaknuo i njihovu važnost u turističkoj ponudi.

- Ja mogu postaviti pitanje bi li te povijesne jezgre uopće bile atraktivne da nema turizma i kako bi se one bez turizma razvijale, istaknuo je Matošić.

Pri tome je naveo primjer dubrovačkih starih zidina na kojima se, kako je rekao, godišnje uprihoduje više od sto ili sto pedeset milijuna kuna.

- Na gradskim zidinama Dubrovnika 2001. godine bilo je oko 140.000 posjetitelja a sad ih je godišnje više od milijun, istaknuo je Matošić.

Po njegovim riječima, stare gradska jezgre su ogroman i atraktivan resurs koji privlači turiste.

- Ove godine imat ćemo više od 19,5 milijuna gostiju, a to je ogroman izazov za kompletu infrastrukturu, kazao je Matošić dodavši kako će ovogodišnji prihod od turizam biti oko 12 milijardi eura.

- Trebamo zadržati naš način života i tradiciju jer to privlači goste, rekao je.

>>>Kako riješiti problem masovnog turizma?

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako ne postoji jedinstven recept za rješavanje problema starih gradskih jezgri koje su izvrgnute turistizaciji.

- Ja tvrdim kako život u starim gradskim jezgrama, onakav kakav smo imali prije par godina, više ne postoji, rekao je on.

02. travanj 2023 01:42