Aktualno
StoryEditor

Tusk Trumpu: Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsjedniče

14. Ožujak 2018.

Europska unija pozvala je u srijedu Sjedinjene Države da obnove pregovore o trgovini umjesto da eskaliraju spor oko carina na metale i automobile.

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na europske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

>>>Australiju će zaobići Trumpove carine na čelik i aluminij

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u srijedu Trumpa da "trguje, a ne ratuje".

- Kada se predsjednik žali na previše carina između EU-a i SAD-a, mogu ga razumjeti. Ni mi nismo zadovoljni, rekao je Tusk novinarima u Helsinkiju.

- To je razlog zbog kojeg smo prije nekoliko godina počeli trgovinske pregovore sa SAD-om. Sada bismo im se trebali vratiti. Trgujte a ne ratujte, g. predsjedniče, poručio je.

Tusk je govorio o planiranom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), pregovori o kojem su zamrznuti nakon Trumpove pobjede 2016.

>>>Merkel za nastavak pregovora o TTIP-u

Europska komisija, koja je pripremila popis američkih proizvoda vrijednih 2,8 milijarda eura na koje bi mogla uvesti carine, također nastupa pomirljivo.

- Ovo nije spor između Europe i Sjedinjenih Država", rekao je potpredsjednik EK Jyriki Katainen u Europskom parlamentu.

- Komisija će se zato usredotočiti na rješavanje problema, umjesto da izaziva nove", rekao je.

>>>Trump smjenio Tillersona, novi šef američke diplomacije je Mike Pompeo

Naglasio je da američke tvrtke i obje stranke u Kongresu dijele europsku vjeru u trgovinu po međunarodnim pravilima.

- Želimo ovo raščistiti. Mislim da postoje dobri razlozi zbog kojih će obje strane na kraju shvatiti da nam ne treba i da ne želimo trgovinski rat. Umjesto toga trebali bismo se usredotočiti na poboljšanje naših trgovinskih uvjeta.

Preveliki proizvodni kapaciteti

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je da su uzrok problema s čelikom i aluminijem preveliki proizvodni kapaciteti. Nakon razgovora s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u subotu kazala je da nije dobila jasna jamstva da će EU biti izuzet iz američkih sankcija.

24. travanj 2024 08:25