Aktualno
StoryEditor

Tvorac weba razočaran: Kolosalne platforme uništile bogat arhipelag blogova i sajtova

17. Ožujak 2018.

Jedna od najkorištenijih usluga interneta, World Wide Web, nedavno je proslavila svoj 29. rođendan, a tim povodom njezin kreator Tim Berners-Lee napisao je pismo u kojemu je istaknuo svoje nezadovoljstvo onime što je web postao, objavio je Guardian.

Prvenstveno, nezadovoljan je dominanatim kolosalnim platformama koje su uništile bogat arhipelag blogova i manjih stranica koje su nekoć vladale webom. Ističe da nije kasno za promjenu, ali da je za to potreban tim sastavljen od poslovnjaka, tech mogula, vlasti, civilnih radnika, akademika i umjetnika koji bi zajedničkim naporima izgradili ‘web koji svi želimo‘.

>>>Facebook će postati najmoćnije oruđe vlasti

Najveće kritike Lee upućuje dakako ogromnim platformama kao što su, između ostalih Facebook i Google, koje određuju koji stavovi i ideje će se dijeliti diljem mreže. Ističe da su upravo one u stanju spriječiti svakog konkurenta stvaranjem zapreka, odnosno preuzimanjem startup izazivača, kupovanjem inovacija i zapošljavanjem najboljih talenata u industriji.

Instrumentalizacija interneta

Takva centralizacije dovest će do ozbiljnih problema kao, na primjer, kada je Amazonova Alexa zbog greške u sustavu nedavno prestala raditi, bez obzira što je problem brzo uklonjen. Ipak, takve stvari ništa su u usporedbi s onim što se može dogoditi pod utjecajem velikih platformi, a to je instrumentalizacija interneta. Najbolji primjer za to je aktualna dominacija teorija zavjere i lažnih vijesti, kao i manipulacija vanjskih aktera centraliziranim internetom putem lažnih profila na društvenim mrežama.

>>>Google Home Mini ‘nehotice špijunirao’ novinare

U svom pismu ogorčeni Lee navodi i da fokus kompanija koje stoje iza velikih platformi nije rad za opće dobro, već dobit, a za ostvarenje svog cilja nerijetko koriste rupe u zakonu.

- Odgovornost, a ponekad i teret, od donošenja odluka pada na tvrtke koje su stvorene kako bi se povećala dobit, a ne kako bi ojačao društveno pravni ili regulatorni okvir koji može pomoći u ublažavanju napetosti, napisao je Lee.

Digitalni jaz

- Znate li tko bi, nastavlja Lee, mogao popraviti budućnosti interneta? Mi, naravno, skupina pojedinaca koji mogu nadjačati hegemoniju kolosalnih internetskih korporacija.

>>>SAD: Izgubljena je bitka za neutralan i ravnopravan internet

No, postoji još jedan problem koji nije jednostavno riješiti – zatvaranje digitalnog jaza dovođenjem na internet onih koji ga ne koriste. To se prvenstveno odnosi na osobe s geografski udaljenih ili siromašnih područja. Dovođenjem takvih ljudi na internet stvorit će diverzifikaciju i ostvariti cilj UN-a koji nalaže da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo.

Nažalost, inovativni poslovni modeli nisu dovoljni kako bi se došlo do veće brzine interneta i kako bi ga počeli koristiti oni koji do sad nisu, a to se prvenstveno odnosi na politike koje omogućavaju internet svim građanima korištenjem javnog pristupa internetu.

26. travanj 2024 02:51