Aktualno
StoryEditor

Tvorac Wikipedije želi ‘popraviti vijesti‘ kroz crowdfunding provjere činjenica

25. Travanj 2017.

Utemeljitelj Wikipedije, Jimmy Wales, lansirao je novi stranicu kojoj je cilj ograničiti širenje lažnih i netočnih novinarskih vijesti, a u tom poduhvatu pridružili su mu se dobrovoljci i profesionalni novinari diljem svijeta.

Wikitribune naziv je nove stranice, koja neće sadržavati niti biti povezana sa reklamnim sadržajima. Financirat će ju isključivo čitateljstvo, a objavljene informacije bit će lako provjeriti, budući će izvori informacija također biti objavljeni.

- Vijesti su kompromitirane, ali pronašli smo načine kako da popravimo situaciju, rekao je u videu koji je objavio na svojoj stranici Wales.

https://twitter.com/WikiTribune/status/856787519081525248

Lažne vijesti i vijesti koje imaju isključivo političku ili marketinšku svrhu postale su temom široke rasprave nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

U videu Wales objašnjava kako su portali specijalizirani za vijesti postali ovisni o jeftinim reklamama, koje opet, ovise o broju klikova na sadržaj, a sve to jer su se ljudi naviknuti vijesti na Internetu dobiti besplatno.

- To je ozbiljan problem, jer su reklame jeftine, konkurencija u "klikanju" žestoka, zbog čega imamo previše nisko kvalitetnih izvora informiranja na sve strane, rekao je osnivač Wikipedije.

https://www.youtube.com/watch?v=buO_lk0fHwM

Kritizirao je i društvene mreže za koje je rekao kako su dizajnirane da korisnicima prikazuju samo ono što žele da bude viđeno, pristrane su, potvrđuju stereotipe i potiču zadržavanje korisnika na sadržajima pod svaku cijenu.

>>>Facebookova umjetna inteligencija nije prepoznala lažne vijesti

Facebook, koji se našao na udaru kritika da nije dovoljno učinio u širenju netočnih i lažnih vijesti, najavio je posebne mehanizme za sprječavanje pojavljivanja takvog sadržaja na toj društvenoj mreži.

Wales uvjerava kako Wikitribune može okupiti dovoljan broj volontera koji mogu, kako je rekao, "zaštiti integritet objavljenih informacija".

Wikitribune uvažavat će autorsko djelo, potpisivati tvorce članaka, navoditi izvore. Svjetlo dana stranica bi trebala, prema pisanju Reutersa, ugledati za 29 dana. Također, Wales je najavio kako će zaposliti 10 novinara, ali do danas, nije zaposlena niti jedna profesionalna novinarka ili novinar.

20. travanj 2024 18:40