Poslovna scena
StoryEditor

150 kosovskih tvrtki na Kosovsko-hrvatskom gospodarskom forumu

16. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, jučer i danas službeno je posjetilo Republiku Kosovo. Vodstvo HGK i pedesetak hrvatskih gospodarstvenika susreli su se s političkim vrhom Republike Kosovo te s tamošnjim gospodarstvenicima.

Jačanje suradnje hrvatskih i kosovskih tvrtki, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja te izvođenja investicijskih radova za hrvatske tvrtke na Kosovu bili su ciljevi ovoga posjeta.

Prvoga dana posjeta, vrhu Komore i gospodarstvenicima predstavljene su kosovske institucije. Ogroman odaziv kosovskih gospodarstvenika i predstavnika ministarstava i Vlade na službenu večeru, gdje se okupilo više od 200 uzvanika, bio je najbolji uvod u Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, tvrde u HGK-u.

U sklopu posjete, HGK i Privredna komora Kosova organizirale su Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, na kojemu je sudjelovalo dvjestotinjak tvrtki, od čega je gotovo 150 kosovskih. Forum su otvorili predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik Komore Kosova Safet Gerxhaliu, NJ.E. veleposlanik Republike Hrvatske u Prištini Zoran Vodopija te NJ.E. veleposlanica Republike Kosovo u Zagrebu Shkëndije Geci – Sherifi. Pozvali su okupljene da više surađuju te su naglasili kako će vladama uputiti apele za smanjenje prepreka u poslovanju.

„Jedan od razloga organizacije današnjeg foruma jest činjenica da gospodarski rezultati ne prate tradicionalno dobre političke odnose dviju zemalja. Sadašnja je robna razmjena skromna, hrvatski izvoz u 2014. godini iznosio je 69,7 milijuna €,  a uvoz s Kosova 2,5 milijuna €, stoga smatram da prostora za suradnju ima daleko više od trenutnih pokazatelja,“ istaknuo je Burilović. 

S njim se složio i predsjednik Komore Kosova Gerxhaliu koji je istaknuo da bi dobru političku suradnju trebalo primijeniti na poboljšanje suradnje u segmentima obrazovanja, zdravstva, a prije svega gospodarstva. „Trgovina između naših zemalja nije na zadovoljavajućoj razini i siguran sam da možemo više međusobno poslovati. Također, nadamo se da ćemo suradnjom s HGK ubrzati naš proces prilagodbe europskom sustavu poslovanja,“ kazao je Gerxhaliu.

Na Forumu su predsjednik HGK i predsjednik Komore Kosova potpisali Sporazum o suradnji HGK i Komore Kosova te „Kosovo-Croatian Arbitration Agreement“. Nakon Foruma, održani su B2B poslovni razgovori hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika.

Predsjednik HGK sastao se s političkim vodstvom Republike Kosovo. Kosovski premijer Isa Mustafa pozvao je hrvatske gospodarstvenike na još snažniji i kvalitetniji nastup na kosovskom tržištu. Ministar infrastrukture Lutfi Zharku pozvao je hrvatske tvrtke da sudjeluju u infrastrukturnim projektima Republike Kosovo. „Republika Kosovo ima nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, prije svega izgradnju autocesta te rekonstrukciju i izgradnju željezničke pruge i pozivam hrvatske tvrtke da se uključe,“ istaknuo je Zharku dodavši kako dobre političke odnose treba pretočiti i u ekonomsku suradnju koja će donijeti dobrobit i gospodarski rast za obje prijateljske zemlje. Predsjednik HGK istaknuo je da su hrvatske tvrtke svojom kvalitetom konkurentne na globalnom tržištu i da sigurno mogu pridonijeti bržem ekonomskom razvoju Republike Kosovo.  S druge strane, ministar Zharku upoznao je hrvatsko izaslanstvo s infrastrukturnim projektima koje Ministarstvo infrastrukture trenutno providi, poput izgradnje autoceste Priština–Skoplje, autoceste Priština-Mitrovica ili obnove željezničke pruge Lesac-Jedite Elezi. Burilović se sastao i s kosovskom ministricom trgovine i industrije Hykmete Bajrami koja je istaknula da su hrvatske tvrtke na tržištu Kosova dobrodošle te da vidi mnogo prostora za suradnju i povećanje robne razmjene.   

Tijekom posljednjih nekoliko godina, gospodarstvo Kosova zabilježilo je značajan napredak u transformaciji prema tržišno orijentiranoj ekonomiji i održavanju makroekonomske stabilnosti. Od 2004. do 2011. godine, BDP Kosova povećao se s 2,912 mlrd. eura na 4,776 mlrd. eura u 2011. godini (za 64 %), dok je BDP po glavi stanovnika s 1,813 eura povećan za 46% na 2,650 eura. Predsjednik HGK pozvao je kosovsko gospodarsko izaslanstvo na službeni posjet Zagrebu, kako bi se suradnja čim prije intenzivirala, što su kosovske kolege i prihvatile.

Damir Jurina, tehnički direktor tvrtke Pismorad d.d. istaknuo je sljedeće: „Naša kompanija Pismorad d.d. bavi se proizvodnjom cestovne signalizacije i s obzirom da Kosovu su u toku veliki infrastrukturni radovi poput izgradnja autocesta, bilo nam je vrlo interesantno doći ovdje i ostvariti konkretne kontakte, tako da smatram da je ovaj posjet bio vrlo koristan za nas.“

„Područje suradnje je veliko, posebice u agrobiznisu gdje smatram da je to polje za zajedničko ulaganje jer Kosovo praktički izvozi svjež novac kojim skupo nabavlja sve potrepštine, a gotovo da i nema vlastitu proizvodnju. Predlažem da ovakvi Forumi budu češći i da hrvatske institucije pritisnu na kosovsku vlade da poboljša pravnu sigurnost i time omogući dolazak hrvatskih tvrtaka na Kosovo, istaknuo je Fehmi Azemi, generalni direktor tvrtke Rima Engineering.

29. travanj 2024 13:09