Poslovna scena
StoryEditor

20 uvjeta za uspješan sustav upotrebe fondova EU (1.)

24. Ožujak 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Poduzetnici moraju računati na fondove Europske unije. I mogu. Svi bi – poduzetništvo, gospodarstvo, poljoprivreda, znanost i kultura – trebali računati na taj novac. Ali samo ako se trenutačna situacija u sustavu fondova EU promijeni.

Na promjene nas je nedavno pozvala i šefica, Europska komisija. Pojednostavnite proceduru, ojačajte administrativne kapacitete na nacionalnoj i regionalnoj razini i bolje se koordinirajte – njezine su ključne poruke.

Zašto smo toliko loši? Jer nam nedostaje ljudi, a procedure su komplicirane do bola. Naravno, o ovoj temi više možete pročitati u novom broju Lidera koji je na kioscima, a sada vam donosimo prvi dio 20 uvjeta za uspješan sustav upotrebe fondova EU.

1. Politička volja i svijest o fondovima EU nisu rješenje problema, ali jesu šansa koju moramo iskoristiti.2. Pripremiti akcijske planove pripreme, ugovaranja i provedbe projekata EU po svakom od ministarstava/agencija.3. Realizaciju pratiti svaki tjedan.4. Rješavanje imovinskopravnih odnosa postaviti kao najvažniji projekt na razini države.5. Jačanje kapaciteta u sustavu kontrole i uporabe, posebno u dijelu pripreme natječaja i evaluacije pristiglih prijava kako bi se ubrzao postupak odabira.6. Objaviti plan objava natječaja za cijelu godinu.7. Najavljeni natječaji ne bi se trebali znatnije mijenjati ili otkazivati, a informacije korisnicima moraju biti pravodobne i jasne (trenutačno postoji dosta nejasnih i oprečnih informacija).8. Kriterije u natječajima definirati zajedno s potencijalnim korisnicima i tako ih prilagođavati njihovim potrebama.9. Pojednostavniti postupke javne nabave (poduzetnik neće svojih 55 posto ili više udjela ionako platiti bilo komu).10. Uvesti stručnu pomoć krajnjim korisnicima u provedbi javne nabave.

Izvor: Ivana Maletić (Europski parlament), Zlatko Salahović (Sense Consulting), Marin Hrešić (PwC Hrvatska)

Prvi koraci napravljeni u pojednostavnjivanju procedura

• Jedna od važnijih novosti smanjenje je broja faza u postupku dodjele nepovratnih sredstava, čime se ubrzava postupak dodjele sredstava budućem korisniku. • Uvode se pojednostavnjene mogućnosti financiranja za pojedine aktivnosti projektnih troškova koje smanjuju količinu dokumentacije kojom se ti troškovi pravdaju.• Znatne izmjene radi pojednostavnjenja napravljene su i u provjeri postupaka nabave, čime će se također ubrzati apsorpcija sredstava.• U postupcima nabave za neobveznike Zakona o javnoj nabavi promijenjena je procedura oglašavanja postupaka nabave radi pojednostavnjenja provedbe nabava proporcionalno njihovoj vrijednosti.• Najavljene su strukturne izmjene natječajnih procedura i poslovnih procesa.

16. svibanj 2024 00:12