Poslovna scena
StoryEditor

ACI ne zna da je dobio koncesiju za marinu Slano

19. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Tvrtka ACI obavijestila je ulagače na Zagrebačkoj burzi kako se prijavila na natječaj za javno prikupljanje ponuda za koncesije na pomorsko dobro u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no kako nema službenu potvrdu da je posao dobila.

Naime, direktor Anto Violić kaže kako tvrtka ima saznanja da je na sjednici županijske skupštine dubrovačko-neretvanske 13. ožujka donesena odluka o prihvaćanju njihove ponude te dodjeli koncesije, no kako nemaju službenu potvrdu navoda. Podsjetimo, mediji su još 13. ožujka pisali o tome kako je ACI Club novi koncesionar marine u uvali Slano te da su to vijećnici Skupštine dubrovačko-neretvanske županije odlučili gotovo jednoglasno. Suzdražana je bila samo nezavisna vjećnica Mira Buconić. Također, na taj je natječaj i medijske napise o izboru ACI-ija kao najboljeg ponuđača reagirao predsjednik Uprave Ingre, Igor Oppenheim, koji je tvrdio da se natječaj mora poništiti. Ingra je uputila i dopis županu i dožupanu Dubrovačko-neretvanske županije u kojem navode da će podići kaznenu prijavu ako se dokumentacija koja pripada tvrtkama u kojima Ingra ima vlasnički udio, dakle Južni Jadran Nautika i Marina Slano, ne povuče iz natječajne dokumentacije za raspisani javni natječaj za koncesiju za marinu Slano.

Naime, Ingra je s i Dubrovačko-neretvanskom županijom prije osam godina osnovala tvrtku Južni Jadran Nautika, u kojoj imaju većinski udio, nakon čega su Općina Dubrovačko primorje, Ingra i Južni Jadran Nautika osnovali tvrtku Marina Slano. Lokacijsku dozvolu je 2009. ishodila Marina Slano, a financirala ju je Južni Jadran Nautika i kako kaže Oppenheim, Ingra je najviše uložila u taj projekt, a nije ih se niti obavijestilo o raspisivanju natječaja. Ingra tvrdi i kako je njezina dokumentacija ustupljena, nezakonito, drugim ponuđačima, a bez njihove suglasnosti.

Na natječaj se javila i Atlantska plovidba koja je, također, nezadovoljna njegovim ishodom jer smatra da je njihova ponuda bolja od ACI-ijeve. No, ACI, čini se nitko nije službeno obavijestio o ishodu natječaja, pa su oni sami odlučili obavijestiti investicijsku javnost, s nekoliko dana ‘zakašnjenja‘ da su se na natječaj javili. Direktor Violić tako je rekao kako žele koncesiju u marini u uvali Slano u svrhu gospodarskog korištenja, a na osnovu lokacijske dozvole za zahvat u prostoru - izgradnju luke nautičkog turizma Marine Slano koja je donešena u srpnju 2009.

Koncesija se odobrava na 15 godina, a ACI je ponudio 60,1 milijun kuna vrijedno ulaganje prema studiji gospodarske opravdanosti, prosječno 5 kuna po četvornom metru za stalni dio koncesijske naknade te prosječno 5 posto ukupnog prihoda kao promijenjivi dio koncesijske naknade. Planiraju otvoriti 20 radnih mjesta, a od ukupnog iznosa 2,6 milijuna kuna uložiti u zaštitu okoliša.

28. travanj 2024 20:57