Poslovna scena
StoryEditor

Adriadiesel isporučio motor za nuklearnu elektranu Novovoronjež

20. Travanj 2012.

Karlovački Adriadiesel današnjim je carinjenjem izvršio isporuku havarijskog diesel motora za nuklearnu elektranu Novovoronjež u istoimenom ruskom gradu. Riječ je o 12-cilindarskom četverotaktnom motoru tipa 12 ZV 40/48 snage 550 kW po cilindru.

Izrađen je po Sulzerovoj licenci još polovinom 1980-tih godina u istoj karlovačkoj tvornici, samo tada pod nazivom Jugoturbina-Tvornica diesel motora, na kojem je 2009. godine izvršen generalni remont, a ovim servisom zajamčena mu je sigurnost rada za barem još desetak godina. U svjetskoj praksi u prosjeku po tri ovakva havarijska motora kao DGS (diesel generator set) čine stand-by energetsku rezervu za svaki reaktorski blok, čime se osigurava pravilno i pravodobno upravljanje i gašenje nuklarnog reaktoru u bilo kakvom izvanrednom događaju.

Upravo je katastrofalni slučaj japanske nuklearke Fukushima, gdje su zbog nepredviđene mogućnosti nailaska ogromnog tsunamija DGS-ovi bili potopljeni i onemogućeni u radu, najbolji pokazatelj od kolike su važnosti za sigurnost nuklarnih elektrana takvi motori. Prema riječima Vladimira Hristova, direktora Adriadiesela, vrijednost svih radova na ovom remontu iznosi oko milijun eura. U Karlovcu je potkraj 80-godina izgrađeno 55 ovakvih diesel motora, i njihovi remonti, revitalizacija i modernizacija, nužni s protokom vremena i uvođenjem još striktnijih sigurnosnih mjera, postali su važan dio poslovanja Adriadiesela u vrijeme kad se ne može oslanjati na narudžbe iz sektora brodogradnje.

Nastavak ambicioznog ruskog nuklearnog programa, u sklopu kojeg je Adriadiesel prošle godina isporučio i tri nova, pod svojom markom izrađena havarijska motora za NE Rostovskaju, došao je kao spas za Adriadiesel, i u tvrtci ovih dana očekuju rusku delegaciju za potpis ugovora za nova tri motora za 4. blok NE Rostovskaja.

25. travanj 2024 08:55