Poslovna scena
StoryEditor

Adris grupa 60 posto prodaje ostvaruje na ino tržištima

30. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,42 milijardi kuna, što je za 3,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,22 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, veći su za 2,8 posto. Operativna dobit iznosi 102 milijuna kuna, a dobit prije poreza 210 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje, stoji u obavijesti ZSE-u.

Analizom rezultata duhanske strateške poslovne jedinice, uočljivo je da je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario jedan posto manju prodaju nego u prvom polugodištu prošle godine. Na hrvatskome i regionalnom tržištu nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena te padom kupovne moći. I nadalje je prisutan trend prelaska potrošača na niže cjenovne segmente. Kako bi ublažio udar na potrošače, TDR je preuzeo dio poreznog opterećenja na sebe.

U promatranom razdoblju TDR je nastavio trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 59,6 posto. Adris grupa u cjelini u svojim ključnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima, i to s trendom rasta.

Radi daljnje održivosti i racionalizacije proizvodnje duhana na hrvatskome selu, Hrvatski duhani su započeli uvođenje sustava navodnjavanja i zamjenu ukapljenog plina biomasom, što će pridonijeti rastu prinosa i energetskoj učinkovitosti. U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je šest posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2011. Trenutni je booking bolji od prošlogodišnjeg, a očekuje se nastavak pozitivnog trenda.

iNovine, jedan od lidera na hrvatskome tržištu u segmentu specijalizirane maloprodaje, proširile su svoje znanje i iskustvo (know how) i na tržište Bosne i Hercegovine. Završena je prva faza procesa rebrandinga maloprodajne mreže Oprese. Najveći maloprodajni lanac kioska i jedan od najvećih distributera novina, duhanskih proizvoda i mobilnih nadopuna u BIH, Opresa, u maloprodaji će naime poslovati pod brendom - iNovine.

Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, Cromaris, u prvom polugodištu 2012. povećala je prodaju za sedam posto. Cromaris je u veljači ove godine postao vlasnik nekretnine u zadarskoj Gaženici, koja će postati budući Cromarisov centar za preradu i distribuciju ribe. Ta će investicija ubrzati i pojednostaviti obradu i dostavu ribe kupcima, što će dodatno očuvati svježinu i kvalitetu proizvoda čija konzumacija ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

24. travanj 2024 18:24