Poslovna scena
StoryEditor

Agroproteinka domaćin EFPRA-a

05. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

O zbrinjavanju životinjskih nusproizvoda i njihovom iskorištavanju u Europi kao obnovljivih izvora energije i nutritivno vrijednih proteina raspravljat će više od tri stotine sudionika na godišnjem kongresu EFPRA-e.

Naime, kongres EFPRA-e (European Fat Processors and Renderers Association) - Udruženja tvrtki za preradu životinjskih nusproizvoda i prerađivača masti održava se od 6. do 9. lipnja u hotelu Radisson Blu Resort & Spa u Dubrovniku.EFPRA je jedna od najznačajnijih asocijacija EU-a u sustavu sigurnosti hrane i zaštiti okoliša, a u posljednje vrijeme i u sferi obnovljivih izvora energije s obzirom da su mnoge članice udruge ujedno i proizvođači zelene energije te je EFPRA ujedno i vodeći autoritet za sigurnost zbrinjavanja mesnih nusproizvoda. Njeni članovi blisko surađuju sa regulatorima, proizvođačima stočarskih proizvoda, prerađivačima mesa i trgovcima širom EU-a radi unaprjeđenja i optimalne iskoristivosti životinjskih nusproizvoda proizvedenih godišnje.

EFPRA kongresi se, inače, redovito održavaju svake godine u drugoj zemlji EU-a. Hrvatska je tako prva zemlja izvan EU-a u kojoj se kongres održava, iako postoje zemlje članice EU-a u kojima kongres dosada nije održan. Sudjelovanje na kongresu već su potvrdili svjetski poznati znanstvenici, predsjednici uprava i vlasnici najvećih europskih kompanija iz tog sektora te visoki predstavnici najviših nadležnih tijela EU-a kao što su Odjel za hranu Europske komisije, Agencija za sigurnost hrane Belgija te Europska federacija proizvođača hrane. U sklopu kongresa održati će se zasjedanje WRO-a (World Renderers Organization).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg zasjedanja EFPRA-e je Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca, najveći prerađivač klaoničkog nusproizvoda i ostalih nusproizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj koji godišnje zbrinjava oko 90 tisuća tona nusproizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj. Tvrtka raspolaže i sa dva objekta tzv. ‘otvorenog tipa‘ za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj.- Tvrtka je još 2006. uspješno svladala zahtjevne uvjete SAPARD-a dobivši za gradnju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda te za adaptaciju linije za obradu prerađenog životinjskog proteina čak 92 posto od maksimalno mogućih 10 milijuna kuna. Time je značajnim dijelom i to u skladu sa strogim propisima EU-a riješen problem nekontroliranog i proizvoljnog odbacivanja životinjskog nusproizvoda, kao posljedice proizvodnje hrane u okoliš čime je onemogućeno zagađivanje tla, pitke vode i zraka u Hrvatskoj odnosno sprječavanje procesa koji mogu ugrožavati i rušiti hrvatski održivi eko-sustav - rekao je Ivica Grlić Radman, predsjednik Uprave Agroproteinke.

Ovogodišnji EFPRA kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede jedan je od govornika i sudionika na kongresu i to u petak, 8. lipnja.

14. svibanj 2024 03:09