Poslovna scena
StoryEditor

Američka gospodarska komora zadovoljna otvaranjem IBM-ovog centra u Hrvatskoj

20. Srpanj 2016.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) izražava veliko zadovoljstvo najavom otvaranja IBM-ovog globalnog tehničkog centra u Hrvatskoj, izvijestili su u srijedu iz AmChama.

Ističu kako je ta investicija jedna od najznačajnijih izravnih stranih ulaganja proteklih godina i dokaz da Hrvatska ima potencijal privući ulaganja s visokom dodatnom vrijednošću.

Također navode kako je navedena investicija rezultat višegodišnjeg rada vodećih ljudi IBM-a u Hrvatskoj i Vlade na promociji investicijskog potencijala Hrvatske.

"Gospodarski posjet hrvatske Vlade 2014. godine IT tvrtkama u SAD-u, iniciran od strane Američke gospodarske komore, doprinio je jačanju odnosa s IBM-om na globalnoj razini te otvorio put razgovorima o potencijalnim ulaganjima", navodi se u priopćenju.

"Drago nam je biti dio ove uspješne priče te se nadamo da će ovakve investicije postati dio hrvatske svakodnevnice. IT sektor jedan je od najznačajnijih pokretača gospodarskog razvoja i mora biti prepoznat kao jedan od prioriteta strategije privlačenja stranih ulaganja. Ova investicija zasigurno će doprinijeti pozitivnoj percepciji Hrvatske kao destinacije za ulaganja, što je prilika koju Hrvatska mora iskoristiti", izjavila je izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić.

Kako bi Hrvatska bila što konkurentnija u privlačenju stranih ulaganja, hrvatska Vlada mora raditi na daljnjem unapređenju učinkovitosti administracije i sudstva, regulatorne predvidljivosti, uz bolju promociju hrvatskih komparativnih prednosti poput zemljopisnog položaja, obrazovane radne snage te dobre infrastrukture, ističe se u priopćenju.

IBM-ova investicija ukazuje i na sve veću važnost STEM obrazovanja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) pa iz AmChama pozivaju na snažniji fokus na STEM područja već od osnovnoškolskog obrazovanja, kao i na jačanje suradnje visokog školstva s poslovnim sektorom.

 

25. travanj 2024 06:03