Poslovna scena
StoryEditor

Aquaestil otvorio novi pogon i sada zapošljava preko 300 radnika

20. Studeni 2014.

Dosadašnjim ulaganjem od pet milijuna kuna opremljen je i danas svečano otvoren novi pogon tvornice kada, umivaonika i kupaonske opreme Aquaestil u Generalskom Stolu.

Dugoreški poduzetnik Boris Ferkula, koji je suvlasnik Aquaestila s partnerom Stjepanom Basarom iz Ozlja, podsjetio je da je Aquaestil 2011. godine za 2,4 milijuna kuna kupio devastirani pogon Pamučne industrija Duga Resa u stečaju. Uz ranije pogone u Našicama, Dugoj Resi i Ozlju, u kojima je u nove akvizicije uloženo 20 milijuna kuna, novi pogon u Generalskom Stolu četvrti je pogon u kojem je zaposleno novih 20 radnika, čime je Aquaestil premašio broj od 300 ukupno zaposlenih.

- Ekonomska kriza naročito je 2008. godine pogodila građevinarstvo na koje smo mi direktno vezani, i tada je potreba za proizvodima naše branše pala za 70 posto na inozemnom tržištu. To je u Europi zatvorilo 10 naših velikih konkurenata. Mi smo baš u tom periodu povećali prodaju za 30 posto, i to isključivo na povećanju izvoza, čiji je udio u našem ukupnom prometu 75 posto, kazao je Boris Ferkula.

Recept je bio odustajanje od bitke s dalekoistočnom konkurencijom u najjeftinijem segmentu, i još intenzivnija proizvodnja najzahtjevnijih i inovativnih programa, za što je Aquaestil uz neophodnu likvidnost bio i tehnološki spreman. Posebnost Aquaestila je i proizvodnja opreme vanstandardnih mjera, što je čest slučaj u obnovama hotela, a njihova je oprema ugrađena i u velike kruzere.

Investiciju u dio nove opreme koja tek stiže sufinancirala je s 40 posto i EU iz fonda za reginalni razvoj, a Aquaestil upravo u ovom pogonu proizvodi prvu seriju elemenata za izradu kada s keramičkim pločicama za tržište SAD-a. Na ino-tržištu Aquaestil je pod svojim brendom afirmiran u zemljama bivše Jugoslavije, Austriji, Švedskoj, Italiji, Nizozemskoj, Engleskoj i Njemačkoj, dok na ostatak svjetskog tržišta izlazi u sklopu svjetskih brendova Iacuzzi, Berloni Bagno, Duscholux i INK.

23. travanj 2024 09:17